Танка зарада од малина

Данијела Бајић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Ниска откупна цијена и временске непогоде умањиле су овогодишњи род малина за више од 30 одсто, па су кратких рукава остали и откупљивачи.

Хладњачари произвођачима још нису платили око 50 одсто преузетих количина тог воћа иако је берба завршена прије мјесец дана. Поједини чак поручују произвођачима, којима је за овогодишњи род аконтативно плаћено од три и по до четири марке по килограму, да не очекују више новца, јер малине ни они не могу продати за више од 2,10 евра.

Предсједник Управног одбора Удружења „Виламет“ Иван Стојановић, који заступа малинаре с подручја општина Братунац, Милићи и Сребреница, рекао је за „Глас“ да је рачуница од прије двије године показала да производња килограма малина кошта најмање 3,80 марака, али су у међувремену трошкови знатно скочили.

- Хладњачар који од мене откупљује малине сигурно је продао више од 80 одсто љетног рода. И он је мени прије мјесец и по дана исплатио 3,5 марака по килограму. Тада је речено да ће, ако је прода по вишој цијени, намирити разлику - казао је Стојановић.

Додао је да поједини хладњачари од других траже робу како би испоштовали уговоре и обезбиједили довољну количину.

- Међутим, они су могли да претпоставе да ће овог љета бити мање малине у односу на лани због нередовног плаћања, ниске откупне цијене и непогода које су оштетиле малињаке - истакао је Стојановић додавши да поједини произвођачи нису још добили новац ни за лањску робу.

Подсјетио је да су најбоља времена за малинаре била прије десетак година, нагласивши да је производња у односу на то вријеме готово преполовљена.

- БиХ, односно Република Српска би требало више да се укључи и подржи малинаре, јер је ова производња пред гашењем - казао је Стојановић.

Већу подршку траже и откупљивачи, који тврде да без подстицаја нема опстанка.

- Шта је држава предузела да заштити пољопривредне произвођаче, ништа. Због тога малинари смањују па и гасе производњу, које кроз коју годину неће ни бити ако подстицаји не буду већи - казао је власник једне од највећих хладњача „Агро др“ из Братунца Петко Ранкић.

Он је истакао да је претходних година дијелио саднице како би колико-толико помогао произвођачима. Међутим, произвођачи су, према његовим ријечима, прије тога добрим дијелом уништили засаде.

- Ове године сам откупио око 500 тона малина, док сам претходних година знао и више од 1.000 тона, јер је сада није било. Исплатио сам око 70 одсто овогодишњег рода. Међутим, проблем је што још „пеглам“ дуг из претходних година - рекао је Ранкић.

Додао је да је овогодишње малине, зависно од квалитета, продавао за највише 2,10 евра по килограму, док је произвођачима исплаћивао по 3,80 КМ без ПДВ-а.

- Цијена по којој продајем је јако ниска, а и тржиште је презасићено због малина из Пољске и Украјине, тако да сигурно неће бити вишка новца којим бисмо нашим произвођачима намирили обећану разлику - казао је Ранкић.

Очекивања

Иван Стојановић је истакао да је због суше и пропадања засада реално очекивати да ће идућа година бити рекордно лоша.

- Такође, можемо очекивати да ће и малинари идуће године додатно смањити производњу, јер откупна цијена не престаје да пада, док су трошкови све виши - казао је Стојановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана