Таксе спас за домаће фармере

Данијела Бајић
Таксе спас за домаће фармере

БАЊАЛУКА - Влада Српске предлаже да Савјет министара БиХ уведе заштитне мјере на увоз свјежег и расхлађеног говеђег и свињског меса, које би, како истичу домаћи фармери, спасиле сточарство које је на рубу пропасти.

Увођење заштитних мјера на увоз свјежег и расхлађеног говеђег и свињског меса Влада РС предложила је Савјету министара на основу Закона о спољнотрговинској политици и на њему заснованих Одлуке о мјерама заштите домаће производње од прекомјерног увоза, те Споразума о стабилизацији и придруживању између БиХ и ЕУ, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу. 

- Влада Републике Српске усвојила је јуче информацију о стању у производњи и пласману јунећег и свињског меса у Републици Српској, коју је припремило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - наводи се у саопштењу.

За увођење мјера како би била заштићена домаћа пољопривредна производња залаже се и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је јуче изјавио да је оправдан захтјев пољопривредних произвођача и њихових удружења да буду уведени прелевмани на свињско и јунеће месо, а Република Српска је прије пет-шест година покретала овакву иницијативу. 

Он је истакао да је заштита домаће производње омогућена Споразумом о стабилизацији и придруживању и у европској пракси, односно да због нелојалне конкуренције држава која увози месо може да наплати разлику у цијени увођењем такси.

- На страни сам пољопривредника из Републике Српске и ФБиХ. Министру спољне трговине и економских односа БиХ Сташи Кошарцу предложићу увођење мјера, а да ли ће бити усвојено, није до њега, нити до нас. Од увођења мјера корист ће имати буџети Српске и ФБиХ и сигурно је да морамо дјеловати заједно - рекао је Додик.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Стојан Маринковић каже за “Глас Српске” да им је подршка предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика дала вјетар у леђа и показала да су пољопривредници у праву.

- Ово је само један од доказа да смо ми све вријеме причали праву причу. Надамо се да ће Савјет министара уважити приједлог Владе РС и коначно дати зелено свјетло за увођење заштитних мјера на увоз меса, јер су ове категорије у посљедње вријеме најугроженије - казао је Маринковић и додао да ће истрајавати и у тражењу заштитних мјера и за поврће, воће, млијеко и друге производе, с обзиром на то пандемија оставља трага.

Пољопривредници кажу да је главни разлог њиховог незадовољства, које су крајем прошле године исказали блокадом терминала у Градишци и Рачи, ниске откупне цијене живих животиња због нелојалне конкуренције и ниских цијена по којима се месо увози из ЕУ, док се тржишни вишкови у БиХ гомилају. Овај проблем, како су наводили, може бити ријешен једино увођењем заштитних мјера, односно прелевмана од двије марке по килограму и десет одсто царине у трајању од двије године.

Кошарац

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац изјавио је јуче да ће приједлог о увођење заштитних мјера на увоз одређених пољопривредних производа упутити на разматрање Савјету министара након што то затражи надлежно ентитетско министарство.

- Министар спољне трговине и економских односа ће на темељу тог кредибилног захтјева, у складу са процедурама, то питање предложити Савјету министара и апеловати на колеге да подржимо такав приједлог - истакао је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана