Тајкуни, угледајте се на Била Гејтса

Глас Српске
Тајкуни, угледајте се на Била Гејтса

БЕОГРAД - Предсједник Србије Борис Тадић рекао је да би међу богатим људима у Србији требало промовисати потез Била Гејтса, који ће поклонити половину свог богатства.

Тадић је казао да је прије неколико година рекао тајкунима да оперу савјест и учине нешто за народ.

- На пример, изградите мост или платите школовање српских студената у иностранству, после чега би били обавезни да се врате у Србију и раде за државу - казао је Тадић и додао да га тајкуни нису послушали, пренио је РТС.

- Видим да неки сада формирају неке фондације и то делује прилично трагикомично - додао је предсједник Србије.

Тадић је казао да потез филантропа Била Гејтса и осталих милијардера да поклоне човјечанству половину своје имовине показује да они сматрају да није пристојно да располажу богатством које ни генерације послије њих не могу да потроше. Тадић каже да су богаташи богатство суштински заслужили само ако га дају свим људима.

- То треба промовисати међу богатим људима у Србији - нагласио је Тадић.

Неколицина водећих српских богаташа,  према незваничним процјенама, посједује богатство вриједно 31,5 милијарди евра, што је равно трећини прошлогодишњег бруто друштвеног производа (БДП) Србије.

Најбогатији Срби, према анализама, су власник "Делта холдинга" Мирослав Мишковић и бизнисмен Филип Цептер који су заједно "тешки" око шест милијарди евра.

Имовина Богољуба Карића процјењује се на милион евра, а исто толико има и трговац ријетким металима Зоран Дракулић.

На листи најбогатијих српских бизнисмена високо котирају и трговац нафтом, цигаретама и страним пићима Петар Матић са 700 милиона евра, на колико се процјењује и имовина главног боса шверца дувана на Балкану Станка Суботића Цанета.

У друштву најимућнијих су и Милан Беко, "краљ шећера" Миодраг Костић Коле, те власник више великих домаћих пољопривредно-прехрамбених предузећа Предраг Ранковић Пецони, чије се богатство процјењује на око 500 милиона евра.

Када се испод имовине српских богаташа подвуче црта, произилази да само десетак људи у земљи располаже капиталом у вриједности од око 30 процената БДП-а Србије у прошлој години.

Обећање

Четрдесет америчких милијардера и њихових породица већ је обећало да ће у хуманитарне сврхе поклонити половину свог богатства.  Иницијативи суоснивача "Мајкрософта" Била Гејтса и инвеститора Ворена Бафета одазвали су се породица Рокфелер, њујоршки градоначелник Мајкл Блумберг, власник хотела Хилтон, медијски магнат и оснивач Си-Ен-Ена Тед Тарнер и филмски редитељ Џорџ Лукас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана