Тацну не може носити свако

Данијела Бајић
Тацну не може носити свако

БАЊАЛУКА - Угоститељске школе у којима се образују конобари сматрају да би у најновијим измјенама закона требало да буде задржана ставка према којој је за тај посао потребна диплома овог смјера, јер би у супротном било обесмишљено школовање тог кадра.

Наиме, према нацрту измјена Закона о угоститељству РС, који ће се наћи пред посланицима крајем септембра, брише се одредба која прописује да конобар у хотелима и ресторанима мора да има одговарајућу стручну спрему или да посједује диплому преквалификације за тај посао.  

Избацивање тог услова из законских прописа тражили су привредници јер не могу наћи довољно школованог кадра на тржишту, уз образложење да је та одредба и раније била мртво слово на папиру.

С друге стране, у образовним установама сматрају да би тај потез био својеврстан преседан јер то није урађено ни у једној бранши, те да би могао довести чак и до гашења овог смјера.

Директорица Угоститељско-економске школе Приједор Дражена Мршић истакла је за “Глас Српске” да су од ресорних министарстава тражили да члан у којем стоји да као конобари могу радити искључиво радници са завршеном угоститељском школом остане на снази.

- Морамо да заштитимо струку коју школујемо како се то занимање не би обезвриједило, а самим тим смањио упис ђака. Наша школа сада има једно комбиновано одјељење конобара и кувара. У зависности од уписне политике и броја ученика, сваке друге-треће године уписујемо и једно одјељење угоститељских и кулинарских техничара - казала је Мршићева.

Додала је да ће у мају испратити по одјељење занимања кувар-конобар и угоститељско-кулинарски техничар, тачније 48 ђака, чији ће труд и рад, дође ли до тога, бити узалудан.

Да није прихватљиво да се на тај начин деградирају они који су се школовали за посао конобара, сматра и директор Угоститељско-трговинско-туристичке школе у Бањалуци Борис Спасојевић.

- Ветеринар не може радити у болници, исти принцип је и у угоститељству. Ако желимо унаприједити туризам и угоститељство, а то је стратегија Владе РС, онда морамо имати и адекватне кадрове - казао је Спасојевић.

Исто мишљење дијели и директор Стручне средње школе у Бијељини Александар Матић. Он сматра да је потребно увести реда у област угоститељства, те да не треба дозволити да, поред школованих конобара, у ресторанима раде приучени кадрови.

- Не знам што конобаре школујемо ако ће у ресторанима моћи да ради неко ко је било коју другу школу завршио. То је бесмислено - рекао је Матић и додао да је за смјер конобар у овој години владало велико интересовање, због чега су тражили проширење разреда.

Замјеник предсједника и члан Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма РС “Хорека” Горан Куртиновић казао је да је разговарао са представницима једне од угоститељских школа те да су се договорили да ће у наредном периоду настојати да пронађу рјешење које неће бити на штету ни школа ни привредника.

- Заједно ћемо одлучити да ли ћемо вратити члан или ћемо га на неки начин модификовати да буде примјењив. Укидање тог члана је ишло на нашу иницијативу, јер ни до сада, иако је то прописано, није примјењиван. Да се примјењивао, ми бисмо имали велике проблеме у пословању због недостатка стручног кадра - казао је Куртиновић.

Обука

Горан Куртиновић је рекао да угоститељи предлажу да они који намјеравају да раде у овом сектору, а немају одговарајућу диплому, морају проћи обуку.

- Свјесни смо да у нашој професији има и нестручног кадра, јер смо овог љета због мањка радника били приморани да запошљавамо све оне који су жељели да раде без обзира на стручност - казао је Куртиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана