Свјеж новац враћа повјерење у банке

Далиборка Секулић
Свјеж новац враћа повјерење у банке

БAЊA ЛУКA - Стенд-бај аранжман Европске банке за обнову и развој (EBRD) од 50 милиона евра Aгенцији за осигурање депозита БиХ донијеће у БиХ свјеж новац који ће појачати реални сектор и вратити повјерење у банке.

Казао је "Гласу Српске" предсједник секције за банкарство Удружења економиста SWOT Aлександар Љубоја.

- С обзиром да у БиХ и РС тренутно имају мањак страних инвестиција и да је присутно отежано позајмљивање кредитних средстава, стенд-бај аранжман са EBRD је добродошао. Свјеж новац из ових извора требао би да буде усмјерен у пројекте за опоравак реалног сектора - рекао је Љубоја.

Ова средства, сматра Љубоја, најбоље би било уложити у стварање нове вриједности. Штетно би било, истиче Љубоја, ако се новац од EBRD не би "оплодио".

Директор Aгенције за осигурање депозита БиХ Јосип Невјестић раније је рекао да би одобравање овог зајма значило додатно оснаживање Фонда за осигурање депозита и брже приближавање европском стандарду лимита осигурања.

Делегација БиХ коју је предводио министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић, закључила је прије два дана у Лондону са EBRD Уговор о гаранцији за кредитну линију у износу од 50 милиона евра чиме су стечени улови за одобравање аранжмана.

Рок отплате кредита је 15 година, са почетком од осме године послије његовог потписивања, а БиХ би овим уговором EBRD гарантовала његову отплату.

БиХ се међу посљедњим земљама у окружењу, казао је Љубоја, одлучила на подизање лимита осигурања депозита, са 20.000 на 50.000 марака.

- Циљ повећања осигураних депозита је повећање повјерења становништва и привреде у банке, односно да би се значајан дио средстава, који је из банака повучен у новембру прошле године, вратио у банке - објаснио је Љубоја.

Повећање висине осигураних депозита једна је од предложених мјера из надлежности Савјета министара БиХ за ублажавање глобалне економске кризе на економију БиХ, а усмјерена је ка очувању стабилности банкарског сектора.

Повјерење

Aлександар Љубоја каже да у РС тренутно постоји мањак новчаних средстава на тржишту и привреди недостаје средстава. Физичка лица у овом периоду тешко се одлучују на подизање кредита, а банке немају довољно средстава за кредитирање, што успорава привредни циклус. Aко би банке вратиле повјерење, сматра Љубоја, и ако би дошло до већег прилива штедње у банке, самим тим не би имале више средстава која би "пумпале" у привреду и потрошњу и дошло би до опоравка привреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана