Свјетске берзе у 2009. изашле из кризе

Глас Српске
Свјетске берзе у 2009. изашле из кризе

ЊУЈОРК/ЛОНДОН - Берзанска тржишта широм свијета почела су да се опорављају од највеће економске кризе у свијету послије 1929. године, па ће 2009. година на тржиштима капитала остати упамћена као година која је економију вратила на прави пут, сматрају аналитичари, пренијеле су агенције.

- То је била година у којој су владе и централне банке уложиле изванредне напоре да би економију вратили на пут раста. Лондонски берзански индекс имао је највиши годишњи раст од 2007. године, од 22 одсто, њемачки индекс порастао је 23 одсто, а француски 22, 96 одсто - наводе аналитичари.

Глобални финансијски систем се у 2009. години стабилизовао, а почео је опоравак и од депресије, као резултат координиране политике интервенција у другом тромјесечју, чиме се свјетска економија вратила са руба пропасти.

- Цијене акција у СAД-у су имале добре перформансе. Упркос паду индекса на Волстриту од око један одсто у посљедњем сату трговине у 2009. години, S&P индекс имао је годишњи раст близу 25 одсто, што му је највећи раст од 2003. године, док је индекс Дон Џонс растао 20 одсто - кажу аналитичари.

Кирби Даjли, виши стратег Њуејџ групе из Хонгконга, упозорава да су државни подстицаји маскирали стварно стање у 2009. години, те да је једна ствар сигурна у 2010. години, а то је да ће раст бити настављен, само ако се наставе и подстицаји.

- Због тога, сви проблеми које подстицаји прикривају, изаћи ће на видјело 2011. године или касније - рекао је Дајли.

Aналитичари кажу како изгледи за 2010. годину увелико зависе од тога хоће ли расти каматне стопе у СAД-у, што би могло ојачати долар и спустити цијену злата. Слаб долар чини нафту и злато јефтинијима за стране инвеститоре, чиме се потражња повећава.

Роба

Aналитичари наводе да на цијене акција на свјетским берзама, увелико утичу цијене нафте и злата. Цијена сирове нафте у Њујорку завршила је годину на 79 долара за барел, с годишњим растом од 78 одсто, највећим у десет година. Цијена злата стално је постизала нове рекорде, како је амерички долар падао, те досегла цијену од 1,226.10 долара за унцу почетком децембра. Годишњи је раст износио 25 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана