Свјетске берзе и даље потресају посљедице банкрота Лиман брадерса

Глас Српске
Свјетске берзе и даље потресају посљедице банкрота Лиман брадерса

МОСКВA - Трговина на руској берзи дионица била је у четвртак обустављена трећи дан заредом након најгорег пада цијена дионица од финансијске кризе 1998. године, казао је портпарол тог тржишта.

Портпарол друге велике московске бурзе MICEX на којој су цијене дионица изражене у рубљама а која је такође затворена, казала је да немају никаквих информација и да не желе ништа коментарисати. Њене Интернет странице показују да трговина није поновно покренута.

Истовремено, британска банка Лојдс потписала је 12,2 милијарде фунти (21,7 милијарди долара) вриједан споразум о куповини највеће британске хипотекарне банке HBOS ради формирања доминантне хипотекарне и штедне банке, у чему је добила подршку владе, због страхова од појаве нових британских жртава превирања на свјетским финансијским тржиштима.

Свјетске централне банке окупиле су се јуче како би упумпале екстра доларе на глобална новчана тржишта у склопу настојања да обезбиједе ликвидност.

Европска централна банка и Банка Енглеске саопштиле су да ће свака упумпати на тржиште по 40 милијарди долара док је америчка Управа савезних резерви одобрила повећање суме за "своп" аранжмане за 180 милијарди.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана