Свјетска привреда још у дубокој кризи

Глас Српске
Свјетска привреда још у дубокој кризи

ЊУЈОРК - На свјетским су берзама прошле седмице водећи индекси пали јер макроекономски подаци и даље не потврђују да је свјетска привреда на путу опоравка, па се улагачи плаше да снажан раст цијена дионица у посљедња три мјесеца није оправдан, пренијеле су агенције.

На Волстриту  је прошле седмице  Доњ Јонес индекс пао за три одсто на 8.539 бодова, док је S&P 500 индекс ослабио 2,6 одсто, на 921 бод. Насдаљ индекс изгубио је 1,7 посто, заронивши на 1.827 бодова. То је први седмични пад тих индекса послије  четири седмице  раста.

Ни најновији подаци не потврђују да се америчка привреда  извлачи из рецесије. Охрабрујуће је што је прије седам дана, по први пут од јануара, пао број незапослених на листи за помоћ.

Охрабрујуће је и што је у мају снажно - 17,2 одсто, порастао број новозапочетих градњи кућа, што је оживјело наду да ће се ситуација на тржишту некретнина стабилизовати.

Међутим, индустријска је производња у мају пала 1,1 одсто, знатно више него што се очекивало. При томе је искоришћеност капацитета потонула на само 68,3 одсто, најнижи ниво од 1967. године, откако се ти подаци прате што показује да је потражња за индустријским производима и даље слаба.

Уз то, бројне компаније, на примјер, поштанска фирма  FedEx и трговачки ланац Best Buy, биљеже слабе пословне резултате и упозоравају на лоше стање на тржишту.

То изазива код улагача страховања да су у посљедња три мјесеца скочивши готово 40 одсто, цијене дионица порасле више него што то привредни подаци оправдавају, због чега је могућа корекција цијена дионица.

Шта очекивати идућих седмица? Тим више што се приближава љето, када на берзама уобичајено завлада затишје.

- Морали бисмо да имамо сталан приток добрих привредних  вијести да би цијене могле да наставе да расту, а ми то једноставно немамо. С обзиром на макроекономске податке, тржиште је тренутно прецијењено, па је потребна консолидација. То је позитивно јер је тек послије  консолидације могућ даљи раст. Непрестани успон цијена дионица указивао би на неселективну куповину, што прије или касније води у оштрије корекције -  каже директор фирме  Merriman Curhan Ford, Џон Мериман.

И на европским су берзама прошле седмице  цијене дионица пале.

Корекција

Улагачи страхују да су у посљедња три мјесеца скочивши готово 40 одсто, цијене дионица порасле више него што то привредни подаци оправдавају, због чега је могућа корекција цијена дионица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана