Свјетска криза утицаће и на БиХ

Глас Српске
Свјетска криза утицаће и на БиХ

СAРAЈЕВО - БиХ неће бити поштеђена утицаја свјетске економске кризе, али координисаним акцијама и превентивним дјеловањем њени негативни ефекти могу бити знатно ублажени, закључено је на састанку ентитетских и бх. финансијских институција и банака у БиХ, јавила је Срна.

Заједничком састанку присуствовали су представници Централне банке БиХ, Министарства финансија и трезора БиХ, Министарстава финансија Републике Српске и ФБиХ, Aгенције за осигурање депозита БиХ, Aгенција за банкарство РС и ФБиХ и представници банака у БиХ.

На састанку је предложено да буде формиран заједнички орган или тијело од представника власти, Централне банке БиХ, ентитетских агенција за банкарство и Удружења банака БиХ, које би имало улогу кризног штаба за праћење тих мјера и процјењивање потребе за доношење додатних мјера, а с циљем очувања кредитног раста у 2009. години.

Из Удружења банка БиХ данас је саопштено да би усвојени закључци требало да буду у функцији превентивног дјеловања, односно хитних мјера ради ублажавања утицаја свјетске економске кризе у БиХ.

Договорено је и да буде повећан ниво осигураних депозита изналажењем најрационалнијих рјешења, да агенције за банкарство, у сарадњи са министарствима финансија ентитета и Дистрикта Брчко, уваже приједлог банака да трошкови резервисања за потенцијалне губитке не буду у основици за плаћање пореза на добит.

Предложено је и да агенције за банкарство преиспитају своје одлуке о минималним стандардима за управљање кредитним ризиком и класификацију активе банака, да се банкама омогући брз и једноставан репрограм кредита, са могућношћу грејс периода за плаћање главнице, те да Централна банка БиХ преиспита снижавање висине накнада за своје услуге.

- Банке ће континуирано анализирати и рационализовати трошкове пословања, избјегавајући повећање каматних стопа на кредите. Учиниће све на елиминацији нелојалне конкуренције међу њима, која се огледа кроз нуђење бесплатних услуга и високих каматних стопа на депозите - наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана