Свјетска криза све више захвата и БиХ

Марина Чигоја
Свјетска криза све више захвата и БиХ

БAЊA ЛУКA - Свјетска привредна криза све више захвата и БиХ, а то су на својој кожи, прије свих, осјетили радници, којима су послодавци већ почели да уручују отказе.

Отпуштање радника најавио је мостарски "Aлуминиј" због, како кажу у том предузећу одлуке Владе ФБиХ да "Електропривреда БиХ" настави извозити струју, због чега "Aлуминиј" мора по двоструко вишој цијени увозити струју, те пада цијене алуминијума за 50 одсто.

У "Aлуминију" наглашавају да је предузеће дошло у веома тешку ситуацију, па ће бити принуђено да смањи производњу у 2009. години и отпушта раднике.

У току ове седмице око 200 радника предузећа "AСA Превент" остало је без посла, јер су у овом предузећу, објашњавају, с обзиром на ефекат који глобална финансијска криза има на аутоиндустрију донијели одлуку да се запосленима који нису у радном односу на неодређено вријеме не продуже уговори.

- Кроз смањен број наруyби "AСA Превент" у БиХ већ осјећа посљедице стања на свјетском тржишту. Како би задржали стабилност и позитивно пословање, донијели смо одлуку да не продужимо уговоре - казао је руководилац Сектора за односе с јавношћу "AСA Холдинга" Ведран Першић.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске  Здравко Остојић каже да ситуација када је ријеч о незапослености код нас ипак још увијек није алармантна као што је у развијенијим државама, али ипак, додаје, криза ће се рефлектовати и на РС.

- Прави талас кризе нас још није захватио и отпуштања још нису у границама забрињавајућих, али сигурно је да ће бити утицаја кризе и на нашу привреду, јер када онима који извозе своје производе у европске земље, буде отказан уговор, предузећа аутоматски немају за кога радити. Рјешење је у томе да ми привредници и Влада што хитније размотримо могућност супституције производа из увоза неким домаћим производима - истакао је Остојић.

Према његовим ријечима, неке привредне гране као што су текстилна и обућарска претрпјеће већи удар кризе која је већ на прагу БиХ.

- Мислим да у овом моменту морамо бити разумни, мора бити разуман и синдикат и мало пажљивије повлачити потезе, јер не смијемо допустити да се направи један амбијент незадовољства на чијем челу ће се налазити радник - казао је Остојић.

Мала предузећа

Додатни проблем представља и то што се у Републици Српској затвара све више малих приватних радњи, углавном трговина, а радници запослени у њима остају без посла.

Само на подручју приједорске општине у посљедња три мјесеца власници су затворили 158 власника приватних радњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана