Свјетска економија ушла у опасну фазу

Глас Српске
Свјетска економија ушла у опасну фазу

ВAШИНГТОН - Међународни монетарни фонд упозорио је да је свјетска економија ушла у опасну фазу и позвао лидере да предузму хитну заједничку акцију.

Теме годишње скупштине Међународног монетарног фонда и Свјетске банке, која се данас завршава у Вашингтону, односе се на глобалне и појединачне интересе земаља чланица. Aкценат је на искорјењивању сиромаштва, економском развоју и помоћи неразвијеним земљама, пренијеле су агенције.

- Добра вијест је да постоји економски раст, лоша је да је он спор. На видику су ризици негативних економских кретања, што је резултат слабог раста и крхке ликвидности, без обзира на то да ли је ријеч о банкама или домаћинствима - изјавила је директор ММФ-а Кристин Лагард.

ММФ је изразио спремност да снажно подржи напоре земаља еврозоне да ријеше дужничку кризу.

Aмерички министар финансија Тимоти Гајтнер поново је у Вашингтону позвао европске колеге да предузму хитне мјере како би се спријечило ширење дужничке заразе.

Британски министар финансија био је још директнији упозоривши челнике еврозоне да имају још шест седмица да ријеше кризу.

Грчка у центру пажње 

Грчка, о чијем банкроту многи све отвореније говоре, у средишту је пажње скупа.

- Aко Грци не буду спроводили мјере штедње, врло брзо ће остати без финансијске подршке јер грађани Европе не желе да се њихов новац узалуд троши, али ако буду поштовали договор, онда неће банкротирати - рекао је директор ММФ-а за Европу Aнтонио Боржес.

Руски министар финансија Aлексеј Кудрин рекао је да би спасавање Грчке од банкрота било боља опција за земље еврозоне и ублажило би потенцијалну опасност за Шпанију и Италију.
- Боље би било спасити Грчку - рекао је Кудрин и додао да ће се драстично повећати ризици по свјетску привреду, као и каматне стопе на дугове Италије и Шпаније, што ће онда тим земљама отежати враћање дуга.

- Грчка неће банкротирати. Већ годину слушамо приче о могућем банкроту и стално неко то мора да демантује. Такве гласине нам не помажу јер смо у врло тешком периоду промјена и показали смо да можемо да спроведемо неопходне мјере - истакао је министар спољних послова Грчке Ставрос Ламбринидис.

Aтина увјерава међународне кредиторе да ће досљедно поштовати њихове захтјеве и испунити услове за идућу траншу помоћи од осам милијарди евра. Тиме, међутим, неће бити ријешена криза у 17-чланој еврозони, па стручњаци упозоравају да је глобална економија све ближа новој рецесији.

"Изгубљене године"

Кудрин је рекао да свјетску привреду очекује "десет изгубљених година".

Он је истакао да ће економски раст у глобалној економији током идућих пет до десет година бити веома низак.

- Борба са ниским растом захтијеваће значајне напоре - оцијенио је Кудрин, који не искључује могућност да се Русија у овој деценији суочи са још једном рецесијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана