Свјетска банка: За мала и средња предузећа додатних 90,1 милион евра

Агенције
Свјетска банка: За мала и средња предузећа додатних 90,1 милион евра

Вашингтон - Извршни одбор директора Свјетске банке одобрио је БиХ додатни зајам од 90,1 милион евра за мала и средња предузећа у оквиру Пројекта појачаног приступа финансијама за мала и средња предузећа, преносе агенције.

Првобитна кредитна линија ЕАФ СМЕ до сада је омогућила за 105 малих и средњих предузећа у БиХ приступ финансијским средствима у тешкој економској ситуацији, наводи се у саопштењу Свјетске банке.

Процјењује се да је то до сада допринијело отварању 1.120 нових радних мјеста и враћању додатних 4.000 радних мјеста у периоду од августа 2010. до фебруара 2012.

Примаоци кредита користили су кредитну линију за радни капитал и инвестиције које су од суштинске важности да би мала и средња предузећа остала конкурентна у времену економске кризе.

- Резултати постигнути у оквиру првог пројекта ЕАФ СМЕ су импресивни. Радујем се наставку успјешних активности у оквиру новог зајма и помоћи и подршци малим и средњим предузећима у БиХ - каже менаџер Свјетске банке за БиХ Aнабела Aбро.

Додатна средства надопуниће првобитни зајам ради јачања подршке сектора предузетништва омогућавањем приступа средствима за радни капитал и инвестиције у времену ограничених инвестиција, као посљедици економске кризе у Европи.

У наредне четири године, очекује се да ће 140 компанија из БиХ имати директне користи од средстава за мала и средња предузећа, а индиректне још више.

Приступ овим средствима пружиће малим и средњим предузећима могућност јачања извозних активности, повећање обрта и запослења нових радника.

Портфолио активних пројеката Свјетске банке у БиХ сада укључује 14 операција укупне вриједности од око 426,3 милиона долара, наводи се у саопштењу.

Области подршке укључују пољопривреду, енергетику, околину, здравство, социјалну сигурност и запослење, локалну инфраструктуру и развој приватног сектора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана