Свјетска банка: Строга ограничења за пријевремено пензионисање

Вечерњи лист
Свјетска банка: Строга ограничења за пријевремено пензионисање

Брисел - Према прегледу јавних расхода, Свјетска банка износи став да се БиХ суочава с четири главна изазова за унапрјеђење својих система јавних расхода и прихода, од којих је први преобликовање јавних расхода, који су тренутно у превеликој мјери концентрисани на текућу потрошњу, укључујући плате, пензије и социјалне трансфере, преноси “Вечерњи лист”.

У презентованом документу се наводи да БиХ има огромне и фискално неодрживе потрошње на готовинске трансфере који нису засновани на доприносима, међу којима доминирају програми намијењени заштити борачке популације и њихових породица.

У том контексту из Свјетске банке препоручују избјегавање нових права, посебно за све борце и њихове породице, што значи провођење административних и финансијских мјера за ограничење трошкова борачких накнада у складу с одлуком о њеној примјени од првог јануара прошле године.

Анализа открива да су пензије и социјални трансфери, осим плата у јавном сектору, два главна кривца за прекомјерну текућу потрошњу.

Пензиони систем карактеризује мали број осигурања и велики број пријевремених пензија, као и присутност “повлаштених пензија”.

Стога, Свјетска банка за РС препоручује увођење строгог ограничења за пријевремено пензионисање, укидање двоструких кориштења права по основи ратних накнада и пензија, дати право на породичну пензију само у доби пензионисања и укинути у случају склапања новог брака, пише “Вечерњи лист”.

Даље се наводи да је у ФБиХ неопходно ревидирати структуру накнада, укидањем коефицијента који се сада примјењује, увести строга ограничења за пријевремену пензију те укинути двоструко кориштење права по основи ратних накнада и пензија, издвојити повлаштене пензије из масе за редовне пензије и финансирати их одвојено.

С друге стране, Свјетска је банка у својим истраживањима запазила велике аномалије кад је у питању социјална заштита, јер новац који у овом сектору има уопште не допире до сиромашних и најугроженијих.

Такође, забрињава и здравствени сектор у којем укупна потрошња расте по неодређеној стопи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана