Свјетска банка: Фондови ЕУ кључни за опоравак Хрватске

Танјуг
Свјетска банка: Фондови ЕУ кључни за опоравак Хрватске

Загреб - Хрватска треба да усвоји мјере којима би дозволила максималну употребу финансијске помоћи Европске уније (ЕУ), која би могла да буде кључна за преокрет посрнуле домаће економије, изјавио је данас у Загребу директор Свјетске банке за централну Европу Питер Харолд.

Исправна употреба финансијске помоћи ЕУ могла би да повећа привредни раст Хрватске до један одсто годишње, навео је директор Харолд, а пренела француска новинска агенција AFP.

“Искрено вјерујемо да би правилна и брза употреба ових средстава могла бити кључна за опоравак хрватске економије”, рекао је Харолд новинарима у Загребу.

Хрватска треба да постане чланица ЕУ 1. јула 2013.

Хрватска је прошле године искористила свега 37 одсто помоћи из предприступних фондова, а влада у Загребу се нада да ће у предстојећим годинама та стопа бити барем удвостручена.

Хрватска тренутно има на располагању 140 милиона евра из фондова ЕУ, а пошто постане чланица Уније, биће јој додјељено 450 милиона евра.

Хрватски бруто домаћи прозивод (БДП) је посљедњи пут увећан 2008, за 2,4 одсто, а држава је од тада готово непрекидно у рецесији.

Влада у Загребу за ову годину предвиђа привредни раст од 0,8 одсто, међутим, централна банка процјењује да ће привреда поново потонути, овог пута за један одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана