Свјетска банка: БиХ одобрен кредит од 34,1 милион долара

Агенције
Свјетска банка: БиХ одобрен кредит од 34,1 милион долара

Вашингтон - Одбор директора Свјетске банке одобрио је БиХ кредит од 34,1 милион долара за Пројект регистрације некретнина (РЕРП), саопштено је данас из Свјетске банке, преносе агенције.

У саопштењу се наводи да је циљ пројекта подршка развоју одрживог система регистрације некретнина уз хармонизовану регистрацију земљишта и катастарских података у урбаним дијеловима БиХ.

У саопштењу је изражено очекивање да ће више од 40 одсто становништва имати корист од повећаног обезбјеђења власништва и побољшаног приступа земљишту и кредиту.

Пројект регистрације некретнина и претходни програм Пројекат регистрације земљишта (2007-2012) дио су програмског приступа ка подршци ефикаснијем администраторском систему у БиХ до 2016. године.

Пројект регистрације некретнина подржаће овај циљ пажњом усмјереном на катастарске активности и одрживости регистрације земљишта и катастарских институција.

- Цјелокупно друштво имаће користи од побошљањог управљања земљиштем подржаног посљедњим и приступном просторном информацијом о некретнини и о њиховим транскацијама, што ће побошљати одговорност и доношење одлуке о стварању политике о питању земљишта, некретнине и природних ресурса - рекла је званичник Свјетске банке за БиХ Анабел Абру.

Пројект регистрације некретнина обновиће катастарске податке (карте и евиденцију земљишних парцела и изграђене имовине), хармонизоваће податке и земљишне регистре, те побољшати радне услове и процесе и катастру и канцеларијама за регистрацију земљишта.

У портфељ Свјетске банке за активне пројекте у БиХ сада укључује 11 операција приближне вриједности од 420,4 милиона долара.

Области подршке обухватају пољопривреду, енергетику, заштиту околине, здравство, социјалну заштиту и запољшавање, локалну инфраструктуру и развој приватног сектора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана