Свјетска банка: БиХ најгора у региону, а Српска одличан примјер поправљања амбијента

СРНА
Свјетска банка: БиХ најгора у региону, а Српска одличан примјер поправљања амбијента

Сарајево - Шеф Канцеларије Свјетске банке у БиХ Анабела Абро и водећи економиста ове финансијске институције Сајмон Дејвис указали су на чињеницу да БиХ има најгори пословни амбијент у региону, док је као одличан примјер поправљања пословног амбијента истакнут пројекат једношалтерског система којег је увела Влада Републике Српске.

Абро је изразила наду да би се сличан пројекат једношалтерског система /Оне стоп схоп/ могао провести и у остатку БиХ.

Дејвис је подсјетио да, према посљедњем извјештају о лакоћи пословања Свјетске банке, само 15 замаља има горе показатеље од БиХ.

Абро и Дејвис су данас у Сарајеву, током представљања редовног економског извјештаја за југоисточну Европу, истакли да је економски извјештај Свјетске банке показао да је пут опоравка БиХ вођен повећањем извоза у овој години, што се посебно односи на пољопривредни сектор који се опоравио након лоше 2012. године.

Абро и Дејвис су указали на чињеницу да је у БиХ веома мала домаћа потражња, али и да се у овој земљи у односу на регион највише издваја на плате у јавном сектору, те да се процјењује да у БиХ више од 12 одсто социјалних трансфера иде најбогатијој петини становништва.

Дејвис је истакао да у БиХ, као у већини земаља региона, нема мјеста за даља задуживања у јавном сектору али да би било добро да се приватни сектор више задужује што би за посљедицу имало и стварање нових радних мјеста.

Када је ријеч о запошљавању, економисти Свјетске банке су изнијели податак да у БиХ на 100 људи њих 22 има посао, што је велики проблем, јер они не издражавају само себе, него и остали дио радно неспособног становништва попут дјеце, студената, инвалида...

“Тај проблем ће постати још већи, посебно како становништво буде старило. Ако бисмо гледали само људе који су радно способни, тек нешто више од половине ради, дакле 45 од 100 је незапослено или неактивно, односно могли би радити али не траже посао”, рекао је Дејвис.

Свјетска банка, када је ријеч о БиХ, има умјерено оптимистичан поглед и очекује се позитиван економски раст ове године који ће се даље повећавати у наредне двије године.

“Да би се то и догодило постоји једна ствар која је изван контроле, а двије које су под контролом активности политика у БиХ. Прва је разуман економски опоравак ЕУ, а друге двије су фискалне политике које подржавају економски раст и структуралне реформе које омогућавају пословним људима да отварају нова радна мјеста”, додао је о Дејвис.

Земље југоисточне Европе су у првој половини 2013. године изашле из рецесије, као резултат повећања извоза, наводи се у извјештају Свјетске банке којег је путем видео линка новинарима представила водећи економиста ове финансијске институције за регион Галина Андранова Винселенте.

Она је нагласила да је раст реалног дохотка земаља југоисточне Европе поново порастао са негативних 0,7 на 1,8 у првој половини 2013. године, што је подржано опоравком у еврозони.

Према извјештају, у првој половини 2013. годне незапосленост у југоисточној Европи износила је у просјеку 24 одсто. Запосленост је у Албанији, Црној Гори и Македонији порасла, а у БиХ и Србији је остала слаба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана