Свјетска банка: БиХ и Србија на зачељу региона

Жељка Домазет
Свјетска банка: БиХ и Србија на зачељу региона

Сарајево - Привреда БиХ порасла је у прошлој години за 0,4 одсто, док је у југоисточној Европи раст био двоструко мањи, а као кључни разлог за слаб учинак у Свјетској банци наводе катастрофалне поплаве које су погодиле БиХ и Србију.

БиХ је имала најнижи привредни раст у југоисточној Европи, док је негативан забиљежен само у Србији.

Економиста Свјетске банке у БиХ Сандра Хливњак истакла је на презентацији економског извјештаја за југоисточну Европу да стање у БиХ карактерише стагнација, а да су главни разлог за то посљедице прошлогодишњих катастрофалних поплава. Подсјетила је да је БиХ од средине 2013. била изложена дефлацији, односно ситуацији у којој је владала велика понуда, а ниска потражња.

- То се може најбоље видјети на примјеру велике незапослености и малог броја нових радних мјеста - истакла је Хливњак и додала да се данас инфлација креће око нуле.

Он је рекла да је скромни финансијски прилив капитала у БиХ и даље је успорен.

- БиХ и њена економија се никако не смију ослонити само на прилив страног капитала уколико жели остварити дугорочну одрживост - казала је Хливњак.

Говорећи о фискалном дефициту и билансу текућег рачуна, Хливњакова је навела да ови индикатори имају негативан тренд првенствено због поплава и велике потрошње у условима недовољних прихода.

- Најважније препоруке Свјетске банке за БиХ су да се власти морају фокусирати на економске реформе, обезбиједити помоћ социјално најугроженијим категоријама становништва, направити стратегију управљања дугом, побољшати пословно окружење, ојачати супервизију и финансијску дисциплину, побољшати координацију фискалне политике и спровести болне реформе за стварање одрживог здравственог и пензионог система - истакла је Хливњакова и упозорила да земља која се задужује треба да се задужује сврсисходно.

Директор Свјетске банке за југоисточну Европу Елен Голдштајн

истакла је да је спољна потражња била покретач економског раста у 2014. години када је у питању поменута регија.

- Међутим, политичка неизвјесност и смањење инвестиција су отежали посљедице разорних поплава које су погодиле регију у 2014. години. Раст од само 0,2 процента је недовољан да би се унаприједио животни стандард или смањила велика стопа незапослености у регији - рекла је Голдштајн.

Свјетска банка очекује да ће привреда БиХ у овој години порасти за 1,5 одсто, док би југоисточна Европа требало да оствари привредни раст од 1,3 одсто.

Најважније препоруке Свјетске банке за БиХ

 

- Фокусирање на економске реформе

- Помоћ социјално најугроженијим категоријама становништва

- Израда стратегије управљања дугом

- Побољшање пословног окружења

- Јачање супервизије и финансијске дисциплине

- Спровођење болних реформи за стварање одрживог здравственог и пензионог система

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана