Свијету пријети фискална криза

Глас Српске
Свијету пријети фискална криза

ВAРШAВA - Директор Међународног монетарног фонда (ММФ) Доминик Штраус-Кан упозорио је да свијету пријети нова економска криза, овога пута фискална, ако се владе не позабаве алармантним растом задужења јавних финансија, пренијеле су агенције.

Он је рекао да је, ако се не посвети пажња овом проблему, неминовна фискална криза.

- Да поврате повјерење, државе би морале да обзнане своје стратегије консолидације јавних финансија и да почну да их спроводе већ сада - казао је Штраус-Кан.

Он је током боравка у Пољској рекао да свијет мора да рјешава недостатке финансијских система који су до сада подстицали енормно задуживање, а на штедњу.

- Пољска се издваја из региона, јер је дугорочни процес изградње институција у процесу приступања ЕУ овој земљи помогао да креира одговорну економску политику. Посљедњих година ово је помогло да се у Пољској избјегну претјеривања каква знамо из многих других крајева, гдје су бум кредита и велики дефицит платног биланса погоршали економско стање - казао је Штраус-Кан.

Шеф ММФ-а похвалио је одлуку Пољске да одложи прелазак на евро, али је упозорио да би улазак у еврозону овој земљи требало да остане приоритетни циљ.

- План пољске владе да одложи прелазак на евро у овом тренутку је исправан. Ипак, земља би требало да задржи основни циљ, а то је улазак у еврозону, што би значило дугорочну финансијску стабилност - нагласио је Штраус-Кан и додао да је цијелој ЕУ потребна јача фискална архитектура како би се функционисање еврозоне учинило еластичнијим.

Грчка

Доминик Штраус-Кан рекао је да ММФ Aтини тренутно помаже техничким експертизама.

- Увијек смо спремни да размотримо молбу за финансијску помоћ за наше земље чланице - казао је Штраус-Кан одговарајући на питање о евентуалним позајмицама ММФ-а Грчкој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана