Свијетле тачке Телеком, Целекс и нафтна индустрија

Марина Чигоја
Свијетле тачке Телеком, Целекс и нафтна индустрија

БAЊAЛУКA - Иако је приватизација предузећа у Српској, према мишљењу многих, била лоша, аналитичари истичу да има и позитивних примјера у које се, прије свих, могу убројати "Телеком", "Рафинерија нафте" Брод, "Целекс", "Витаминка", "Aлпро".

Директор Сектора гранских удружења при Привредној комори РС Перо Ћорић каже да је успјешна она приватизација гдје се успио пронаћи стратешки партнер који је предузећима отворио нова тржишта.

- Позитиван примјер свакако је бањалучки "Целекс", као и предузеће "Метал" из Градишке које је купио италијански партнер и овом предузећу отворио тржиште Италије. Чињеница је да је позитивна и приватизација "Рафинерије нафте" Брод, а ту је свакако и "Витаминка" - казао је Ћорић.

Он је истакао да је долазило до проблема у оним предузећима која су се приватизовала без визије и која су била оптерећена дуговима.

- Зато сада имамо предузећа попут "Индустрије алата Требиње" која је најсвјежији примјер лоше приватизације. Ту су и сва она предузећа која су послије приватизације отишла у стечај као што су "Металка" Прњавор, "Стандард" Градишка и друге - нагласио је Ћорић.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић као примјер добре приватизације издваја "Телеком" која је, како каже, из угла радника у потпуности оправдала очекивања.

- Успјешан примјер је и "Целекс", "Рудник Станари", као и "Рафинерија нафте" Брод. Ипак, много више је оних које су доживјеле крах. Ту су прије свих, бањалучка "Фруктона", "Чајавец", "Расклопна опрема" Источно Сарајево, "Фабрика алата Требиње", "Фабрика дувана" - казала је Мишићева.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је приватизација нафтне индустрије Републике Српске била једна од успјешнијих.

Додао је да је други примјер фирма "Aлпро" из Власенице, док је врло успјешна била и приватизација бањалучке "Витаминке".

- Та предузећа су успјешно приватизована захваљујући чињеници да су купци имали интерес да сачувају матичну производњу. Такав примјер је и "Живинопродукт" из Српца који је купила словеначка "Перутнина птуј" која данас одлично ради. Ипак, чињеница је да се успјешне приватизације могу набројати на прсте двије руке - нагласио је Павловић и додао да је релативно добар примјер приватизације бањалучки хотел "Босна".

Директор бањалучког предузећа "Витаминка" Жарко Микић каже да је ово предузеће, које је приватизовано 2002. године, од тада повећало производњу за око пет пута.

- Отприлике толико је повећан и приход. Замијењена је комплетна опрема чиме је смањена технолошка заосталост за конкуренцијом. По уговору о приватизацији било је предвиђено да за три године уложимо око десет милиона марака, а ми смо уложили три пута више - казао је Микић и додао да је додатно запослено око 100 радника.

Резултати

Ранка Мишић каже да су очекивани резултати приватизације како у Српској и Би, тако и у региону изостали.

- Мали је број предузећа за која се може рећи да је приватизација извршена баш онако како се очекивало, односно да је настављена производња и да је задржан или повећан број запослених. Предузећа су послије приватизације радила углавном онолико колико је трајао купопродајни уговор, јер мотив у ствари није била приватизација, већ машине којима је предузеће располагало или земљиште на којем се налазило - истакла је Мишићева.


Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана