Свијетла будућност за текстилце у Требињу

Ратомир Мијановић
Свијетла будућност за текстилце у Требињу

Требиње - Влада РС је спремна да одржи и прошири текстилну индустрију у Херцеговини, а то ћемо урадити и у другим дијеловима РС с циљем запошљавања што више радника.

Ово је у петак у Требињу поручио министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић приликом посјете предузећу "Тренд-текс", које ради у просторијама бившег "Новотекса". Он је навео да је Влада РС куповином "Новотекса" у стечају успјела да врати дио производног програма у хале некадашње текстилне индустрије.

- Са "Тренд-тексом" смо договорили да и даље развијамо партнерство, да подржавамо њихов развој у Херцеговини и другим дијеловима РС, зависно од интереса овог предузећа - навео је Ђокић.

Он је рекао да у бившем "Новотексу" има простора за још производних линија, те да су у току разговори са неким партнерима који желе да изнајме производне хале.

У менаџменту "Тренд-текса" су навели да се текстилна индустрија у Требињу одржала захваљујући Влади РС, чији су стратешки партнер. Истакли су да ово предузеће има у плану да са 150 број запослених повећа на 250 и да оствари годишњи девизни прилив од око 2,5 милиона КМ.

"Тренд-текс" шије заштитну опрему коју извози у Њемачку, Шведску, Данску, Пољску и Француску.

На питање новинара зашто су у овом предузећу исплаћиване плате испод загарантованог минималца, власник "Тренд-текса" Шућко Хаџијакуповић је одговорио да су то били само појединачни случајеви.

- Просечна плата је већа од 400 КМ, а има радника који зараде и по 700 КМ. Недавно смо исплатили свега неколико плата од 200 КМ, али то су појединачни случајеви и то због понашања радника према предузећу - казао је он.

Ђокић је рекао да Влада РС није могла да предвиди да ће дио њемачког "Штајмана" отићи у стечај, што је проузроковало проблеме текстилне индустрије "Битекс" у Билећи.

- Водимо разговоре са новим партнером, који је спреман да узме у закуп "Битекс" и надам се да ћемо успјети - казао је он.

Ђокић се нада и да ће "Битекс" завршити започете производе за бившег њемачког партнера, као и да ће "Штајман" успјети да обезбиједи новац који дугује билећким текстилцима.

На питање да ли ће Влада РС помоћи у исплати плате коју су раднице "Битекса" тражиле да би се вратиле на посао, Ђокић је одговорио да ће Влада помоћи да се ово предузеће трансформише и припреми за сарадњу са новим партнером.

"Електро-Херцеговина"

Петар Ђокић је рекао да "Електро-Херцеговина" мора појачати напоре ради наплате дугова херцеговачких предузећа и установа, јер ће тај новац бити усмјерен и за инвестиције у сектору енергетике.

Након разговора са директором овог предузећа Драганом Савићем у Требињу, Ђокић је изразио задовољство што су у смањени дистрибутивни губици испод десет одсто. Савић је рекао да је наплата за прва три мјесеца ове године била 101 одсто у односу на прошлу годину, када је била 99 одсто, док губици на мрежи износе 9,90 одсто, а 2015. године су кумулативно износили 10,31 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана