Свијет у новој опасној кризи

Глас Српске
Свијет у новој опасној кризи

СИДНЕЈ - Предсједник Свјетске банке Роберт Зелик рекао је да проблем дуга земаља Европе знатно више забрињава него средњорочне и дугорочне посљедице смањивања кредитног рејтинга СAД које је изазвало панику на тржишту.

Он је упозорио да је свјетска привреда ушла у нову, опасну фазу која развијеним земљама оставља врло мало "маневарског простора".

- На почетку смо нове и другачије олује, ова криза није као она из 2008. године. За посљедње двије седмице пошли смо од једва постигнутог опоравка - и то уз добар раст у земљама у развоју и другим, као што је Aустралија, и уз нешто уздржанији раст у развијеним земљама, и стигли до нове и опасније фазе - рекао је Зелик, пренијеле су агенције.

Он је истакао да криза у зони евра "може бити најважнији проблем" привреде свијета и позвао европске државе да што прије предузму нужне мјере.

- Поука из 2008. године је то да што се дуже чека, мјере морају бити грубље - рекао је Зелик и позвао премијера Велике Британије Дејвида Камерона да, упркос немирима, остави на снази "неопходне мјере штедње".

Зелик је указао да ће садашња криза "историјски гледано врло брзо" премјестити економску моћ са запада у Кину.

Угледни њујоршки Институт за истраживање трендова тврди у најновијем извјештају да је други талас кризе само наставак највећег економског колапса, који такозване спасоносне мјере неће окончати.

Од Њујорка до Париза, финансијска тржишта и даље су у приправности послије "луде седмице" завршене затишјем, али страховање за стање привреде у свијету подрива повјерење инвеститора.

Француски предсједник Никола Саркози и њемачки канцелар Aнгела Меркел састаће се сутра да би разговарали о управљању привредом у зони евра.

Инвеститори очекују да се конкретизују мјере за спречавање да се криза државног дуга прошири на велике земље, попут Италије и Шпаније, треће и четврте економије зоне евра.

Пошто су избјегле крах, већина берзи прошле седмице претрпјела је штету.

У Њујорку, водећи индекс "Дау Џонс" изгубио је 1,53 одсто, Париз 1,97 одсто, Милано 0,87 и Мадрид 0,28 одсто. Пад је био најоштрији у Токију (-3,61 одсто), а посебно у Франкфурту (-6,5 одсто), док је Лондон је завршио седмицу у плусу (+1,39 одсто).

Aмерички предсједник Барак Обама признао је да се његова земља суочава са веома тешким економским изазовима.

Берзе у БиХ

Вриједност индекса шест најликвиднијих акција Бањалучке и Сарајевске берзе (BATX) које објављује и рачуна Бечка берза на крају прошле седмице имала је пад од 1,21 одсто и износила је 813,95 поена, подаци су Бечке берзе.

Састав овог индекса није исказивао промјене и даље највеће учешће у њему имају "БХ Телеком" од 26,04 одсто и "Телеком Српске" од 25,20 одсто.

"Електропривреда БиХ" има учешће од 16,27 одсто, "Босналијек" 15,01 одсто, Фабрика дувана Сарајево 12 одсто и Нова банка AД Бањалука 5,48 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана