Свијет се опоравља брже од очекивања

Глас Српске
Свијет се опоравља брже од очекивања

ВAШИНГТОН - Предстојеће прогнозе глобалног економског раста Међународног монетарног фонда (ММФ) сигурно ће бити ревидиране навише, јер се свијет опоравља брже од очекивања, рекао је замјеник директора ММФ-а Џон Липски, пренијеле су агенције.

Он је казао да се опоравак свијета од економске кризе дешава брже и јаче од онога што се предвиђало у другој половини 2009. године.

- Појачани оптимизам у опоравак и стварни резултати одразиће се на то да предстојећа прогноза ММФ-а буде позитивнија него раније - нагласио је Липски.

Према његовим ријечима, 2010. година започела је свеопштим оптимизмом, што је и те како охрабрујуће.

- Побољшане економске околности одразиће се и у предстојећим извјештајима о пословању са финансијских тржишта - истакао је Липски.

У посљедњем извјештају ММФ-а од октобра прошле године, прогнозиран је раст свјетске економије за 3,1 одсто у 2010. години, послије 1,1-одстотног пада активности у 2009. години.

ММФ је тада прогнозирао да ће богате земље забиљежити 1,3 одсто раста, док ће земље у развоју и економије у настајању предводити опоравак с растом од 5,1 одсто у 2010. години.

И Европска комисија прогнозирала је да би економска ситуација у свијету у 2010. години требало да буде много боља него лани, а потпуни опоравак од кризе најавили су тек за 2011. годину.

Комисија је крајем прошле године објавила да је еврозона у трећем тромјесечју искорачила из рецесије, остваривши раст активности за 0,5 одсто на тромјесечном нивоу.

Опрез

Џон Липски је нагласио да још увијек постоје разлози за опрез усљед постепеног изласка свијета из рецесије, упозоривши на високу стопу незапослености и крхке финансијске системе у напредним економијама, те позвао владе широм свијета да у 2010. години наставе са спровођењем опсежних програма јавне потрошње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана