Свијет очекује нова велика криза

Глас Српске
Свијет очекује нова велика криза

ЊУЈОРК - Свијет треба да се припреми за нову велику економску кризу 2012-2013. године, наводи се у извјештају УН-а под називом "Ситуација и перспективе у свјетској економији", пренијеле су агенције.

Према мишљењу аутора документа, највећи ризици су незапосленост и финансијски проблеми у СAД-у и ЕУ.

Извјештај УН-а о ситуацији у свјетској економији сваке године састављају експерти низа агенција у оквиру ове свјетске организације.

Са друге стране, земље чланице Г20 најмоћнијих привреда свијета постигле су договор о неопходности повећања финансијских средстава Међународног монетарног фонда.
На тај начин би ММФ обезбиједио средства за потраживања земаља чланица ради рјешавања економске кризе у зони евра, које представља пријетњу по читаву свјетску економију.

Министри финансија и представници централних банака чланица Г20 су на самиту у главном граду Мексика који од  1. децембра 2011. предсједава том групацијом, размотрили захтјев ММФ-а о повећању средстава те главне свјетске финансијске институције за 500 милијарди долара.

Италијански премијер Марио Монти жели да се кредитни капацитет сталног европског фонда за финансијску помоћ - Европског стабилизацијског механизма (ЕСМ), удвостручи на 1.000 милијарди евра, објавио је у суботу њемачки магазин "Шпигл", не наводећи изворе.

- Монти тврди да би таква мјера створила повјерење у еврозону - пише лист додајући да је италијански премијер "обавијестио њемачку владу о својим жељама".
Лист наводи и да се предсједник Европске централне банке Марио Драги сагласио да је потребно појачати кредитну способност ЕСМ-а изнад планираних 500 милиона евра. Он вјерује да би преостала средства из Европског фонда за финансијску стабилност (EFSF), привременог фонда са 440 милијарди евра из којег је кредитирана санација дуга Ирске и Португалије, требало да стави на располагање ЕСМ-у.

Нацрт уговора о оснивању ЕСМ-а биће данас на дневном реду састанка министара финансија еврозоне, а вјероватно ће га одобрити челници ЕУ на самиту 30. јануара.

Послије дужег периода слабљења, курс евра прошле седмице знатно је ојачао, што се захваљује ублажавању страховања улагача од ширења дужничке кризе послије успјешних аукција обвезница низа чланица еврозоне.

Даље кретање европске валуте знатно ће зависити о исходу преговора о грчким дуговима. Грчка влада у петак је наставила преговоре са кредиторима, а постоје назнаке да се ближе договору. Позитиван исход могао би подржати евро, а негативан изазвати супротан учинак.

Годин

Сет Годин, аутор књига "Плава крава" и "Сви маркетиншки стручњаци су лажљивци" сматра да је тренутна рецесија "рецесија заувијек". Он каже да ће се садашња рецесија претворити у "вјечну рецесију" зато што је дошао крај индустријском добу што значи крај просјечном раднику.

- Осамдесет година вриједјело је пронаћи посао, радити шта ти се каже и отићи у пензију. Данас, ако сте просјечан радник, увијек ће се наћи неко ко ће радити исто то што и ви, само јефтиније - рекао је Годин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана