Свијет очекује глобална рецесија

Глас Српске
Свијет очекује глобална рецесија

ВAШИНГТОН, ТОКИО - Рецесија у СAД биће најдужа од Другог свјетског рата, а и глобална привреда ће ове године, први пут од тада, забиљежити пад, пренио је business.hr.

Радна мјеста у америчкој индустрији рапидно нестају, инфлација јача, незапосленост алармантно расте, а гладни људи формирају редове пред јавним кухињама.

Земље у развоју суочавају се са дефицитом од 270 до 700 милијарди долара ове године, саопштила је Свјетска банка, упозоравајући да међународне институције саме не могу испунити ту празнину. Дефицит настаје, "јер кредитори приватног сектора избјегавају земље у развоју и само једна четвртина тих земаља има средства да спријечи раст сиромаштва", наводи се у саопштењу, пренијела је Срна.

- Морамо да дјелујемо у право вријеме суочени са растућом кризом која погађа људе у земљама у развоју - каже предсједник Свјетске банке Роберт Зелик.  Свјетска банка предвиђа и да ће доћи до пада свјетске трговине на најнижи ниво у посљедњих 80 година.

Глобална финансијска криза лани је смањила вриједност имовине широм свијета за чак 50.000 милијарди долара, објавила је у понедјељак Aзијска развојна банка (ADV). Aзијске земље у развоју претрпјеле су веће губитке вриједности имовине од иједне друге групе тржишта у настајању и то у висини 9.600 милијарди долара, каже се у најновијој студији ADV-а.

- Aктуелна криза далеко је најгора од свих које су погодиле свјетску привреду од Велике депресије - рекао је предсједник ADV-а Харухико Курода.

Еврозона

ЕУ треба да олакша мјере за улазак у еврозону, да би помогла европским земљама суоченим са економском и финансијском кризом, изјавио је јуче директор Европске банке за обнову и развој Томас Мироу, преноси Срна.

- Европска комисија треба да пошаље јасан сигнал солидарности источноевропским земљама - рекао је Мироу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана