Свијет још није у посткризном периоду

Глас Српске
Свијет још није у посткризном периоду

ВAШИНГТОН - Извршни директор Међународног монетарног фонда (ММФ) Доминик Штрос-Кан упозорио је да је врхунац кризе прошао, али да свијет још није у посткризном периоду.

Министри финансија и гувернери централних банака групе Г-20 богатих и земаља у развоју, те мање групе Г-7 индустријски најразвијенијих земаља, окупили су се у Вашингтону на разговорима о глобалном привредном опоравку и опасностима које му пријете од високих цијена нафте, огромних дугова неких земаља и катастрофа које су погодиле Јапан. Министри водећих свјетских привреда састали су се уочи прољећног засједања Свјетске банке и ММФ-а које се одржава од 15. до 17. априла.

- Опоравак јача, али сви морају бити свјесни да то није опоравак који желимо јер је неуравнотежен између земаља, а и унутар појединих земаља. То је разлог зашто је несигурност још јако висока - истакао је Штрос-Кан и нагласио да ће опоравак мало значити ако се покаже само у макроекономским показатељима, а не преточи се у радна мјеста.

Поводом почетка прољећног засједања Свјетске банке и ММФ-а предсједник Свјетске банке Роберт Зелик рекао је да се свијет извлачи из економске кризе, али да је све више сиромашних и оних који би то могли постати због високих цијена хране.

- Свијет се извлачи из кризе, финансијске и економске, али суочавамо се с другим ризицима и бурним промјенама - рекао је Зелик, преносе агенције.

Као ризике, он је навео високе и непостојане цијене хране, високе цијене горива, затим политичка превирања на Средњем истоку и у Обали Слоноваче, природне катастрофе, раст инфлације у економијама у успону и проблем дугова у Европи.

Према подацима Свјетске банке, цијене хране у свијету сада су 36 одсто више него прије годину и остају нестабилне, повећавајући сиромаштво. Према истим подацима, још десет одсто раста свјетских цијена довело би још десет милиона људи испод линије крајњег сиромаштва, од 1,25 долара дневно, а повећање од 30 одсто довело би до још 34 милиона крајње сиромашних.

На прољећном засједању ММФ-а и Свјетске банке учествоваће и предсједник Владе Србије Мирко Цветковић, који ће у понедјељак, 18. априла одржати предавање у престижној Херитиџ фондацији.

Ризичне економије

Чланице Групе 20 најразвијенијих земаља свијета и привреда у наглом успону немају исте ставове поводом плана да се објави листа земаља које би могле да представљају системски ризик по глобалну стабилност, изјавила је министар финансија Француске Кристина Лагард.

На састанцима у Вашингтону, министри финансија Г-20 требало би да договоре систем који би заштитио свјетску економију од ризика које носе економски дисбаланси у појединим земљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана