Свијет избјегао финансијску катастрофу

Глас Српске
Свијет избјегао финансијску катастрофу

ВAШИНГТОН - Свјетска привреда се захваљујући предузетим мјерама "мало удаљила од финансијске катастрофе", односно краха глобалног финансијског система, што се може сматрати "добром вијешћу" када је ријеч о ситуацији у борби са финансијском кризом, оцијенио је главни економиста Међународног монетарног фонда Оливије Бланшар, јавио је Танјуг.

- Лоша вијест је то што је криза почела да испољава знатно већи и дубљи утицај на реалну привреду - указао је Бланшар и додао да, као резултат, ММФ сада "није превише сигуран" ни у своје посљедње прогнозе, према којима се опоравак привредног раста у развијеним земљама очекивао 2010. године.

Према његовој оцјени, примарни задатак сада је "гашење пожара", а шта је за то потребно урадити - "јасно је, али није лако". Неопходно је, с једне стране, одржавати банкарско-финансијски систем стабилним, а са друге - подстицати тражњу, ограничити пад производње, повратити повјерење.

Како су у многим земљама, "нарочито у СAД и Јапану", могућности утицаја на ситуацију помоћу кредитно-монетарне политике практично исцрпљене, у први план излазе финансијско-буyетске мјере - рекао је Бланшар.

Осврћући се на то шта ће бити "послије кризе", он предвиђа да ће владе већине земаља морати да се позабаве знатно нараслим дуговима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана