Сви у БиХ треба да понесу терет кризе

Марина Чигоја
Сви у БиХ треба да понесу терет кризе

БAЊAЛУКA - Терет економске кризе треба да понесу сви у БиХ и да предузму мјере штедње, а на нивоу заједничких институција има основа за уштеде, рекао је јуче премијер РС Aлександар Џомбић током састанка са делегацијом Мисије Међународног монетарног фонда.

У саопштењу Бироа за односе с јавношћу Владе РС наводи се да је Џомбић упознао делегацију ММФ-а, коју је предводио шеф Мисије Костас Кристоу, са основним карактеристикама Нацрта буџета РС за 2012. годину и неким од пројеката који би требало да допринесу бржем развоју привреде Српске у идућој години.

Међу важнијим пројектима Џомбић је навео почетак изградње аутопута Бањалука - Добој, термоенергетског блока три термоелектране "Угљевик", ТЕ Станари, хидроелектране Дабар и шест ХЕ на ријеци Босни.

На састанку је разговарано и о глобалном фискалном оквиру заједничких институција за 2012. годину.

Истакнута је потреба да буде усвојен буџет заједничких институција за идућу годину, јер је то, како је речено, предуслов за наставак сарадње са ММФ-ом.

- Разговарано је и о другим макроекономским показатељима на нивоу ентитета и БиХ, као и о економским кретањима у свијету - истиче се у саопштењу.

Делегација ММФ-а допутовала је у понедјељак у Бањалуку гдје ће у току ове седмице разговарати са представницима власти у РС.

Делегацију ММФ-а у понедјељак су примили и предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић и министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић.

Шпирић је тада рекао да је због очекиваних ефеката глобалне економске кризе неопходан конзервативнији приступ приликом буџетског планирања.

На састанку са Вранкићем наглашена је потреба постизања консензуса у раду Фискалног савјета БиХ ради што скоријег усвајања фискалног глобалног оквира и буџета државних институција за идућу годину.

Фискални савјет

Представници ММФ-а присуствоваће идућој сједници Фискалног савјета БиХ, која ће бити одржана 22. новембра. Шпирић је изразио наду да ће до тада бити приближени ставови како би се постигла сагласност о фискалном оквиру за будући трогодишњи период.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана