Сви погони теслићке “Дестилације” поново раде: Циљ повратак старих купаца

Милош Васиљевић
Сви погони теслићке “Дестилације” поново раде: Циљ повратак старих купаца

ТЕСЛИЋ - Хемијска индустрија “Дестилација” из Теслића, након бројних проблема, коначно стаје на ноге јер су од марта пустили у рад и пећи које су биле у застоју због мањка испоруке сировине, што улијева наду у повратак на инострано тржиште у обиму као прије кризе.

Трећину производње ово предузеће било је приморано да заустави у новембру прошле године јер од шумских газдинстава нису добијали довољне количине дрвних сортимената. Међутим, након ургенције надлежних дошло је до појачане испоруке што је оставило у животу погоне овог предузећа.

Директор “Дестилација” Зоран Шкребић за “Глас Српске” каже да се већ у првом кварталу ове године стање знатно поправило јер је испорука на завидном нивоу, а у наредном периоду покушаће да се врате на међународно тржиште.

- Набавка основне сировине је на максималном нивоу у односу на посљедњих пет-шест година. Од првог марта, са смањеним капацитетима пустили смо у погон и блок пећи који је био заустављен - рекао је Шкребић.

Према његовим ријечима, најтежи је био зимски период јер да би погони радили дневно је потребно да добију у просјеку 25 камиона сировине.

- И временски услови су нам ишли наруку јер није било снијега. Од кад сам ту нисмо имали овакву испоруку сировине за прва четири мјесеца као сада, јер су нам довезли 20.000 кубика - рекао је Шкребић.

На домаћем тржишту је, према његовим ријечима, повећана потражња за брикетима и роштиљским угљем, али на иностраном, које чини 80 одсто, стање се мора поправљати. “Дестилација” извози у земље бивше Југославије, а највећа тржишта на које излазе у иностранству су Аустрија, Њемачка и Швајцарска.

- Чињеница је да смо изгубили много купаца, а враћање не иде нимало лако. Тамо је смањена потражња за свим робама па је нешто теже наћи нове и вратити старе купце. Помака већ има, а надамо се да ћемо се вратити на количине од претходних година - рекао је Шкребић.

Додао је да имају обећање од ресорног министарства и “Шума РС” како ће урадити све да у наредном периоду осцилације на тржишту не утичу на стратешка предузећа.

Сарадња

Зоран Шкребић наглашава да “Дестилација” нема драстичних проблем с радном снагом те да тренутно имају 320 запослених.

- Било је одлива радне снаге, али су људи и долазили. Пратили смо кретање инфлације и сигурно је да ће у будућем периоду лична примања запослених расти. Код млађих генерација настаје проблем јер се брже одлучују да одлазе у иностранство, а ми успостављамо сарадњу с факултетима и средњим школама како бисмо их задржали код нас - рекао је Шкребић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана