Шверц тежак 2,5 милиона КМ

Јелена Бјелица
Шверц тежак 2,5 милиона КМ

Бањалука - Због покушаја шверца током 2012. године привремено је одузета роба у вриједности 2,5 милиона, а највише је било одјеће, цигарета, кафе, наочара, сатова, возила, мобилних телефона, злата и вијагре, подаци су Управе за индиректно опорезивање БиХ.

- Службеници Управе за индиректно опорезивање одузели су 60.200 паклица цигарета, као и 72 килограма дувана. Такође су привремено одузета и 824 килограма кафе, која нису биле пријављена на царини - рекао је начелник Одјељења за комуникације УИО Ратко Ковачевић.

Истакао је да је на тржници "Aризона" пронађено нелегално складиште са разном шверцованом кинеском робом, чија се укупна тржишна вриједност процјењује на 450.000 КМ.

- На незаконит начин роба се најчешће покушава увести из Кине, која је позната као један од највећих свјетских произвођача разне робе. Такође, често се покушава увести роба која представља копију познатих свјетских брендова, што је противзаконито - истакао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, широм БиХ је одузета шверцована одјећа и обућа у вриједности око 550.000 марака.

- Доста је било покушаја кријумчарења мобилних телефона и одузето их је у вриједности 95.000 марака. Одузети су и ручни часовници чија је вриједност око 50.000 КМ - казао је Ковачевић.

Службеници УИО БиХ спријечили су незаконит покушај увоза 4.020 комада кријумчарених масажера космодиск, чија се укупна тржишна вриједност процјењује на 500.000 КМ.

- Такође је спријечен и незаконит увоз 1.400 комада таблета вијагра, укупне тржишне вриједности око 35.000 КМ - истакао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, царински службеници су на граничном прелазу Павловића мост открили незаконит покушај увоза разне робе која је била сакривена у гумама које су се увозиле у БиХ и чија је вриједност процијењена на 25.000 КМ.

Злато

На граничном прелазу Павловића мост откривен је незаконит покушај увоза 328 комада разног златног накита, чија се вриједност процјењује на више од 100.000 КМ.

- Роба је покушана да се прокријумчари из Србије. Злато је одузето због царинског прекршаја, а пред Тужилаштвом БиХ договорено је споразумно признање кривице уз плаћање прекршајне казне у износу од 20.000 КМ - казао је Ковачевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана