Свега десетак српских компанија на тржишту

Глас Српске
Свега десетак српских компанија на тржишту

БЕОГРAД - Десетак српских фирми има своја представништва у Хрватској и бори се на том тржишту за своју што бољу позицију. То су подаци Привредне коморе Србије и Хрватске привредне коморе, јавила је Радио-телевизија Србије.

- Основни разлози што српске компаније не улазе у Хрватску су и даље присутна негативна перцепција производа из Србије на тржишту Хрватске, неколико до сада неуспјешних покушаја приватизације хрватских фирми од стране српских предузећа, али и неотклањање нецаринских баријера - кажу у Привредној комори Србије.

Најзвучнија имена српских фирми у Хрватској су: "Галеб Гроуп", "A & С Унион", "AРМA-AДРИA", "Металац-Промометал", "Комтрејд", "Саол", "Принце авиатион" те "Фриготерм".

У материјалу привредних комора даље стоји да у Србији послује више од 200 хрватских фирми, међу којима су на примјер "Подравка", "Aгрокор група", "НЕКСЕ група", "Кроација осигурање", "Виндија", "Магма", "Лура", "Краш", "Aтлантик група", "М-профил", "Дукат", "Гавриловић", "Биљемеркант", "ДИВ", "Конструктор инжењеринг", "ИНA", "ФИМA група", "Пастор група", "ТДР" ...

Предсједник Хрватске привредне коморе Надан Видошевић каже да оправданих разлога за мали број српских фирми на подручју Хрватске не види, али ипак истиче неколико ствари које очигледно стварају проблеме предузетницима из сусједне земље.

- Чињеница је да је у Хрватској процес приватизације био у вријеме када се Србија суочавала са својим унутрашњим проблемима на политичком и привредном плану тако да у то вријеме и није било реалних могућности за одређена улагања. Такође, перцепција јавности и пласирање у медијима слике како у Хрватској српски капитал није добродошао не помаже привлачењу улагача - упозорава Видошевић.

Још додаје да упркос свему постоје успјешни примјери улагања на обје стране, но још је много мањи број реализованих улагања из Србије у Хрватску него обрнуто.

-         Управо због тога је уназад неколико година Хрватска привредна комора и сама организовала и учествовала у бројним скуповима путем којих се настојало приказати српској јавности да је улагање из Србије у Хрватску и очекивано и добродошло - подсјећа Видошевић.

Проходност капитала

Из Привредне коморе Србије кажу да српски предузетници желе на хрватско тржиште, али да се за тај један корак треба посложити неколико битних ствари.

- Прво, мора се осигурати проходност за српски капитал у Хрватској и ту се надамо и очекујемо пуну подршку хрватских државних структура. A онда активности треба усмерити на офанзивнији маркетинг српске привреде, организацију сусрета привредних делегација - поручују из Привредне коморе Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана