Све више оштећених у интернет трговини

Тања Шикањић
Све више оштећених у интернет трговини

БAЊAЛУКA - Због недовољне упућености о правилима куповине путем интернета, потрошачи у Републици Српској, усљед "онлајн" начина плаћања, све чешће бивају оштећени. Уколико су њихова права угрожена од стране компаније која послује у некој од страних земаља, готово да не постоји начин да се те компаније казне.

То тврде у удружењима потрошача и Aгенцији за информационо друштво РС.

Истичу да иако у Српској веома мало потрошача користи могућност куповине путем интернета, у прошлој години је удружењима потрошача пристигло неколико притужби грађана, који су оштећени усљед онлајн трговине.

У удружењима потрошача кажу да је едукација купаца о правилима и потенцијалним ризицима електронске трговине неопходна.

- То је једна од области гдје за сада потрошачи нису заштићени, јер су у питању велике компаније које послују у свијету и ту се ради о међународној врсти спора. У том случају требало би контактирати међународне органе и власти у другим земљама, а тренутно се нити једна институција код нас не жели бавити тим послом и у том случају је потрошач препуштен сам себи - објашњава извршни директор удружења потрошача "Плава сфера", Даниел Малић.

Додаје да се притужбе потрошача најчешће односе на компаније које се баве играма на срећу, гдје се дешавало да, иако постоје сервери у БиХ, Хрватској и Србији, корисницима који су уплаћивали новац за игре на срећу, накнадно буду укинути рачуни и онемогућен приступ новцу.

Директор Aгенције за информационо друштво РС Срђан Рајчевић такође наглашава да у рјешавању таквих спорова,   надлежност има национално законодавство гдје је сједиште компаније на коју купац има притужбу.

- Дакле, уколико неко има притужбу из РС, а пословао је са неком фирмом која се налази на територији СAД-а, он има могућност тужбе по правним правилима и законодавству СAД-а, односно државе у којој се налази фирма - каже Рајчевић.

Додаје да у том случају долази до неке врсте међународног спора, који се никако не исплати у случају мањих новчаних износа, за које је купац оштећен, због саме процедуре покретања спора, као и путних и других трошкова.

- Зато и постоји тенденција на нивоу Европске уније, да се кроз директиве што више унифицирају правила у овој области, која би важила за све државе чланице ЕУ - објашњава Рајчевић.

Непознаница

Секретар Удружења потрошача РС Драгован Петровић, истиче да према процјенама удружења, свега неколико процената становништва у Српској тргује путем интернета.

- Због непознавања те области, проценат становништва који купују путем интернета је испод десет процената, јер на домаћим просторима још увијек постоји бојазан од могућности злоупотребе таквог начина трговине - каже Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана