Све више милионера у свијету

Глас Српске
Све више милионера у свијету

ЊУЈОРК - Према анкети рађеној на милионерима из 25 земаља, коју је спровела финансијска и консултантска кућа “Дилојт”, очекује се да ће до 2020. године јавне и приватне инвестиције најбогатијих породица порасти на 202 билиона долара, односно више него двоструко у односу на овогодишњих 92 билиона.

 

У међувремену, у развијеном свијету број породица са више од милион долара такође ће се повећати за двије трећине, односно на 55,5 милиона и више него двоструко, на десет милиона, на тржиштима у развоју попут Кине, Индије и Бразила, преносе портали.

“Дилојт” предвиђа, међутим, да ће већина најбогатијих свјетских породица бити концентрисана на подручју СAД и Европе.
“Дилојт” наводи да Кина, Бразил, Русија и друга тржишта у развоју погођена економским растом, цијеном робе и развојем привреде стварају своје милионере много бржим темпом него већ развијена тржишта.

До 2020. године, са 3,6 билиона долара и Кина ће се вјероватно придружити редовима топ десет најбогатијих економија, док ће просјечни индијски милионер бити богатији него просјечни амерички милионер.

“Дилојт” такође очекује да ће Кина и даље бити покретачка снага раста богатства милионера на тржиштима у развоју, а за њом ће слиједити Бразил и Русија, док ће на развијеним тржиштима Aустралија и Сингапур остварити најбржи раст милионерских домаћинстава.
С друге стране, милионери у Сингапуру, центру управљања имовином на Далеком истоку, могли би до 2015. године да премаше Швајцарску, која је с 4,5 милиона долара, колико је “тежак” просјечан милионер, на врху свјетске листе по броју милионера, наводи се у студији “иОџфорд Ецономицса”.
Богатство које је студијом захваћено укључује акције и остале инвестиције, нематеријалну имовину, примарно мјесто становања, одрживост, пословне удјеле и другу имовину.

Луксузна роба

Изгледи тржишта луксузне робе у СAД и Европи знатно су се побољшали у посљедњих неколико мјесеци, закључила је консултантска кућа “Бејн енд ко”.

- Aко је 2009. била година када су купци стиснули своје новчанике, застрашени финансијском кризом, а 2010. их почели помало отварати, тада би 2011. година требало да свједочи повратку потрошње луксузне робе - наводе у овој кући.

Купци из Кине већ су свјетски купци број два луксузне робе, одмах иза оних из СAД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана