Све више људи купује на вересију

Тања Шикањић
Све више људи купује на вересију

БAЊAЛУКA - Становници Републике Српске слабије платежне моћи и пензионери, све више су принуђени да намирнице купују на вересију, а на овај специфичан вид плаћања највише се опредјељују крајем мјесеца.

Рекли су то "Гласу Српске" у Покрету потрошача РС и истакли да готово свака мања трговачка радња у насељима омогућава својим купцима да узму робу и да је плате када им стигне плата или пензија.

- Редовно имамо муштерије које на вересију купују искључиво хљеб, млијеко и друге прехрамбене производе и цигарете. Иако то отежава пословање, принуђени смо да тако радимо, да бисмо задржали купце - кажу у једној бањалучкој трговини.

Како би изашли у сусрет купцима и трговачки центри у РС нуде могућност одложеног плаћања, коју, како наводе у тржним центрима из мјесеца у мјесец користи све више купаца.

- "Меркатор" је својим купцима понудио картицу лојалности, односно "Меркатор пика картицу", која нуди широку лепезу повољности корисницима, од различитих попуста и куповине на одложено плаћање до 30 дана, до бескаматног плаћања на рате - истакла је портпарол Тржног центра "Меркатор" Татјана Раковић.

Појаснила је да "Меркатор" у својим радњама купцима који имају поменуту картицу омогућава куповину на одгођено плаћање и кредит до 12 мјесечних рата без камата и додатних трошкова при куповини технике, посуђа, текстила, галантерије и спортског програма.

- Број корисника "Меркатор Пика картице" стално расте, па је самим тим и број корисника који користе могућност одгођеног плаћања у односу на прошлу годину повећан - навела је Раковићева.

У тржном центру "Темпо" су истакли да се из мјесеца у мјесец повећава број корисника њихове "Кредит клуб картице", која има кредитни лимит, односно износ на картици лимитира фирма у којој је корисник картице запослен.

- Куповина овом картицом омогућава одгођено плаћање, а не плаћање на рате, јер се цјелокупни потрошени износ, без камате и провизије, одбија од плате корисника картице у року од 35 до 85 дана - навела је портпарол "Темпа" Дијана Миланковић-Кустурић.

Роба "на црту"

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић истакао је да скоро сви трговци у малопродаји у радњама по насељима, продају робу "на црту".

- Очигледно је да они који имају лошију платежну моћ, узимају робу коју једноставно нису одмах у могућности да плате. Када добију пензије или плате, онда намирују своје дугове - истакао је Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана