Све траженији кредити за општу потрошњу

Тања Шикањић
Све траженији кредити за општу потрошњу

БAЊAЛУКA - Укупни кредити за општу потрошњу у Српској на крају првог полугодишта износили су 1,3 милијарде КМ, што је за четири одсто више него на крају прошле године, наводи се у посљедњем извјештају Aгенције за банкарство РС.

- Учешће кредита за општу потрошњу у укупним кредитима становништва износило је 65 одсто - стоји у извјештају.

У структури укупних кредита за општу потрошњу доминантно је учешће ненамјенских готовинских кредита од 77 одсто, који су на крају првог полугодишта износили 767.259.000 КМ.

- Кредити становништва по картицама и прекорачењима по рачуну на крају првог полугодишта износили су 167,2 милиона КМ или 13 одсто од укупних кредита за општу потрошњу, са стопом раста од три процента у односу на претходну годину - наводи се у извјештају Aгенције.

За куповину робе широке потрошње становници Српске су се у банкама задужили 76.319.000 марака, док су кредити за куповину аутомобила износили 5.144.000 КМ.

Економиста Зоран Павловић је истакао да повећање кредита за општу потрошњу од четири одсто није забрињавајуће, те је додао да је овакво задуживање становништва због трајно потрошних добара оправдано.

- Овакво повећање задуживања није драстично. Најважније је да нема значајнијег повећања задуживања за потрошњу која није у функцији егзистенције, као што је кредитирање годишњих одмора и путовања - истакао је Павловић.

Он је додао да је раст ове врсте задуживања услиједио послије раста активности у области станоградње.

- Завршена је изградња великог броја станова, који су дуже вријеме били неусељиви, тако да је повећана и потражња за намјештајем и апаратима за домаћинство. Када је станоградња активна, активна је и ова врста задуживања, што је добро, јер станоградња подстиче побољшање пословања у многим другим секторима који, на тај начин, могу лакше да савладају кризу - нагласио је Павловић.

Брзи кредити

У извјештају Aгенције за банкарство се наводи да кредити за општу потрошњу, који немају одређену намјену, износе 50,3 милиона КМ или три одсто, са стопом пада од 20 процената.

- Ову категорију кредита у банкама Републике Српске углавном чине "брзи кредити", студентски кредити, кредити СТР и други - наводи се у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана