Све мање пореских рајева

Глас Српске
Све мање пореских рајева

ЛОНДОН - Шта је заједничко Швајцарској, Aндори, Монаку, Сан Марину, Луксембургу и Лихтенштајну? Све те земље су, у мањој или већој мјери, љубоморно чувале своје банкарске тајне.

Aли, тај вео се подигао изнад Лихтенштајна, малене алпске државице "уклијештене" између Швајцарске и Aустрије, који је са Великом Британијом потписао споразум који налаже Британцима који посједују тајне рачуне у Лихтенштајну да се предају британским пореским органима, а заузврат ће им бити опроштено избјегавање плаћања пореза.  

Британски секретар за порезе и царине Дејв Хартнет каже за BBC  да је то врло значајан корак.

- Очигледно је да се мрежа око оних који избјегавају да плаћају порезе стеже. Услиједиће и други кораци који ће затворити преостале рупе у законима, а таква једна "рупа" је до сада био и Лихтенштајн, каже он.

Британска пореска управа очекује да ће се споразум и те како исплатити - процењује се да пет хиљада британских држављана има рачуне у лихтенштајнским банкама, и да би они у државну касу на име неплаћених пореза могли да убаце између једне и три милијарде фунти.

Постоји, међутим, опасност да инвеститори - умјесто да лијепо плате порез који дугују - повуку своја средства из банака у алпској кнежевини и пребаце их на безбједније мјесто.

Џон Вајтинг, из британског Института за порезе, сматра да је споразум Британије и Лихтенштајна сигнал да је таквих "пореских рајева" на свијету све мање. 

- То не значи да тајних скровишта више неће бити, јер онај ко је стварно ријешио да сакрије новац од пореских органа, некако ће се снаћи. Ипак, ово је сигнал да се обруч стеже, и да је боље да сами пријавите и платите оно што дугујете држави, него да вас она јури по свијету. Да ли ће та порука стићи до оних који контролишу прљави, криминалом стечени новац, остаје да се види, каже Вајтинг.  

Лихтенштајн је одувијек био једно од најпознатијих свјетских "пореских рајева" и магнет за богате инвеститоре.

Чињеница да су у овој кнежевини срдачно дочекани званичници британског Министарства финансија и пореске управе драматично показује колико су се времена промијенила.

У априлу ове године, наиме, на самиту Групе 20 у Лондону, најављен је одлучан обрачун са такозваним "пореским рајевима", што је навело Лихтенштајн да промијени и политику и праксу.

Порески званичници у Британији и Њемачкој већ тада су, захваљујући "кртици" у једној од највећих банака те кнежевине, имали прегршт података и доказа о пореским малверзацијама.

Значај овог споразума је посебно у томе што се њиме нарушава до сада готово непробојни зид тајног банкарства. 

Порука Aндори и Монаку

- Значај овог споразума је посебно у томе што се њиме нарушава до сада готово непробојни зид тајног банкарства Лихтенштајна. То је порука и Aндори и Монаку - ако је пао Лихтенштајн, нећете ни ви дуго, јер ће се притисак увећавати. Наравно, остаће "порески рајеви" у Пацифику, који ће покушати да се убаце на тржиште, али и они ће бити под притиском да раде транспарентно и у складу са пореским прописима, каже за  BBC Вајтинг, који ради у британском Институту за порезе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана