Све мање интересовања за животна осигурања

Милијана Латиновић
Све мање интересовања за животна осигурања

БАЊАЛУКА - Санирање штете настале лани усљед пандемије вируса корона обиљежило је ову пословну годину осигуравајућих друштава у Републици Српској, која су донекле успјела да се врате редовним активностима, што потврђује и податак да је тржиште осигурања порасло за око осам одсто.

Истакао је то јуче предсједник Удружења осигуравача Републике Српске Бојан Поповић сумирајући годину која је, како каже, била веома изазовна.

- Санирали смо штету из 2020. године коју је направила пандемија вируса корона. Ова година на почетку је била веома неизвјесна, нико није знао шта да очекује. Сви смо једва чекали да корона бројеви буду што мањи да бисмо могли радити како је то било у предпандемијским годинама. Донекле смо у томе и успјели, а тржиште осигурања је у овој години у односу на прошлу порасло за осам одсто - рекао је Поповић.

Појаснио је да су осигуравачи у овој години успјели да надокнаде ону штету која лани није била плаћена, јер папиролошки није могла бити затворена због услова у којима се пословало.

- Највећи раст штете забиљежен је у области ауто-одговорности. У прошлој години није било толико кретања, постојала су разна ограничења, за разлику од ове године, тако да биљежимо раст штете за више од 15 одсто - истакао је Поповић.

Неживотна осигурања и даље предњаче на тржишту осигурања у Српској, а међу њима посебно осигурања од ауто-одговорности, која константно биљеже раст.

Када је ријеч о животним осигурањима, Поповић истиче да интересовање становништва за тим полисама полако пада.

- То није тренд само у Српској, ситуација је идентична и у Европској унији. Животно осигурање је у протеклих десетак година доживјело експанзију и сада полако иде силазном путањом - казао је Поповић.

Говорећи о осигурању имовине у случају природних непогода, Поповић је рекао да десетак осигуравајућих друштава у Српској нуди и полису осигурања од земљотреса уз остале имовинске ризике који се појављују у њиховом портфељу.

- Грађани посежу за том врстом осигурања углавном када се догоди земљотрес, онда је то актуелно мјесец, два и послије тога интензитет захтјева за осигурање од земљотреса спласне - казао је Поповић, појаснивши да цијена полисе на годишњем нивоу зависи од суме осигурања и у просјеку је 0,2 одсто у односу на суму осигурања.

Поповић каже да на суму осигурања од 100.000 марака полиса годишње кошта 20 марака, што је симболичан износ у односу на све бенефите које доноси осигурање имовине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана