Све лошија ситуација у банкарском сектору

Глас Српске
Све лошија ситуација у банкарском сектору

ЛОНДОН, ВAШИНГТОН - Упркос релативно стабилним условима на краткорочним кредитним тржиштима, банке широм свијета и надаље се боре са растућим губицима и скоком лоших зајмова те најављују смањење броја запослених, док цијене њихових дионица настављају клизити.

Након што је амерички банкарски гигант Ситигруп најавио драматични потез отпуштања 52.000 запослених, односно 15 одсто своје радне снаге у настојању да обнови своје финансијско здравље, британска банка HSBC наговијестила је јуче да ће смањити још 500 радних мјеста у Aзији. У септембру је била наговијестила отпуштање 1.100 запослених.

Британски Берклис, суочен с критикама својих дионичара због одлуке да узме 5,8 милијарди фунти потребног капитала од инвеститора с Блиског истока под тежим условима од оних које му је нудила британска влада, јуче је објавио како својим извршним директорима неће исплатити бонусе за ову годину. Раније је то учинио и швајцарски УБС. Берклис, један од четири највеће британске банке, одбио је да прихвати капиталну инјекцију од владе тешку 37 милијарди фунти, забринут због услова који би му били наметнути прихваћањем те понуде.

И некада сматране релативно имуним на глобалну кредитну кризу, јапанске банке сада имају проблема с прикупљањем потребног новца, погођене слабљењем домаће привреде и великом изложеношћу домаћем тржишту дионица.

Јуче је Мицубиши UFJ објавио пад шестомјесечног профита за чак 64 одсто, навевши као разлог управо рецесију у Јапану и губитак у свом дионичком портфељу.

Берзе

MSCI индекс дионица на свјетским берзама потонуо је јуче један одсто, те је од почетка мјесеца на губитку 11 одсто, а од почетка године отприлике 48 одсто.

На европским берзама индекси су били у минусу нешто више од један одсто, а највећи губитник је банкарски сектор. Цијене банкарских дионица у минусу су биле од 2,3 до 7,3 одсто. MSCI индекс дионица тржишта у развоју потонуо је три одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана