Све дубља криза у свјетској аутоиндустрији

Глас Српске
Све дубља криза у свјетској аутоиндустрији

ВAШИНГТОН, ТОКИО, ПРAГ - Криза у свјетској аутоиндустрији све је дубља, а најпознатије компаније драстично смањују производњу и отпуштају раднике, јављају агенције.

Чешка Aсоцијација аутомобилске индустрије објавила је нове планове за отпуштања, према којима ће у другој половини ове и првој половини наредне године без посла остати 13.552 радника.

Готово десет одсто људи ће изгубити посао у фирмама које на неки начин учествују у производњи аутомобила - струци за коју је, захваљујући огромним инвестицијама из претходних година, везана већина чешке индустрије.

Удружење, које окупља 127 фирми из области аутоиндустрије, у новом извјештају наводи да ће се, према његовим анализама, отпуштања односити прије свега на предузећа која испоручују дијелове, али ће их бити и у главном погону "Шкоде" у Младој Болеслави и компаније TPCA у Колину.

Погон "Хјундаија" у мјесту Ношсовице, у којем је производња почела тек прије неколико седмица, није обухваћен овом статистиком.

Подаци, које је објавила Aсоцијација, обухватају отпуштања од 1. јула ове до 30. јуна наредне године. То је период у којем ће се у аутоиндустрији највише осјетити посљедице рецесије.

Највећи јапански произвођач моторних возила "Тојота" оштро је сасјекао продајне планове за 2009. годину на око осам милиона возила суочен са падом потражње у свијету.

Јуче објављене процјене продаје су 18 процената мање од ранијег плана "Тојоте" да идуће године прода 9,7 милиона аутомобила.
"Тојота" очекује дуготрајни застој потражње у СAД и Европи и нулти помак продаје у Јапану. Продаја "Тојоте" у СAД пала је у новембру за 34 одсто. Јапански произвођач каже да ће додатно смањити продукцију у више фабрика у Сјеверној Aмерици.

Још је неизвјесно да ли ће се произвођачи аутомобила у СAД спасити од пропасти. Приједлог о усвајању финансијског пакета за спас три велика америчка произвођача аутомобила, вриједан око 15 милијарди евра, прошао је синоћ гласање у Представничком дому америчког Конгреса, али се очекује да ће наићи на отпор у Сенату.

- Биће тешко, али нисмо изгубили сву наду - изјавио је неименовани члан Демократске странке, коментаришући план о исплати 14 милијарди долара у зајмовима ради спречавања пропасти "Форда", "Крајслера" и "Џенерал моторса".

Приједлог закона о којем преговарају демократе и Бијела кућа прошао је гласање у Представничком дому са 237 гласова "за" и 170 "против".

Присталице плана кажу да је ова мјера неопходна да би се спријечио колапс америчке аутомобилске индустрије и избјегли још већи потреси у већ ослабљеној економији.

Демократе страхују да би без интервенције државе ова индустријска грана могла да доживи потпуни колапс и доведе до губитка стотина хиљада радних мјеста у привреди која биљежи све већу незапосленост.

ММФ

Међународни монетарни фонд у јануару ће вјероватно снизити своје процјене глобалног раста, с обзиром на продубљивање привредне кризе широм свијета, упозорио је први замјеник извршног директора те међународне финансијске институције.MMF će još sniziti prognoze gospodarskog rasta Очекује се да ће индустријски развијене привреде, које се већином налазе у рецесији, почетком 2009. године први пут од Другог свјетског рата забиљежити пад привредних активности на нивоу групе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана