Све ближи крај ере јефтиног новца

Глас Српске
Све ближи крај ере јефтиног новца

ЊУЈОРК/ЛОНДОН - На повећање дисконтне каматне стопе у СAД и кинеско заоштравање монетарне политике свјетске берзе реаговале су наглим падом индекса, што су економски аналитичари протумачили као јасан сигнал да се ближи крај ере јефтиног новца, који је више од године био главни покретач изласка највећих привреда свијета из рецесије.

Иако су акције на свјетским берзама у посљедње двије седмице биле у порасту, потез америчких Федералних резерви (FED) да повећају дисконтну каматну стопу, био је "хладан туш" за индексе.

- Aмеричка централна банка неочекивано је, по први пут од 2007. године, повећала дисконтну стопу са 0,50 на 0,75 одсто, а свјетска финансијска тржишта дочекала су ово са страховањем да долази до заоштравања монетарне политике СAД - објашњавају аналитичари, пренијеле су агенције.

Улагачи на свјетским тржиштима, кажу економисти, схватили су тај потез као дио стратегије повлачења ванредних мјера које је FED увео прије више од године како би побољшао ликвидност финансијског система и изазвао пад камата, као и подстакао излазак америчке економије из рецесије.

Покушавајући "да охлади" тржишта, која су бурно реаговала на повећање дисконтне стопе, FED је саопштио како не треба очекивати да ће ова модификација водити у заоштравање финансијских услова компанијама и становништву.

С обзиром на то да је и у Кини недавно почело заоштравање монетарне политике, улагачи се плаше да неће проћи много времена до повећања других камата, што би могло да успори опоравак америчке економије.

- Улагачи знају да FED креће према повећању камата. Питање је само хоће ли то бити дуг или кратак пут - кажу у компанији "Prudinental Financial".

Берзе

На европским берзама цијене акција прошле седмице нагло су порасле. Лондонски FTSE индекс скочио је за 4,2 одсто, на 5.358 бодова, а франкфуртски DAX ојачао је за четири одсто, на 5.722 бода, док је париски CACA освојио 4,7 одсто, досегнувши 3.769 бодова. На Токијској берзи Nikkei индекс прошле седмице порастао је за 0,3 одсто, на 10.123 бодова.


Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана