Свакодневни рад на унапређењу поштивања права потрошача

Срна
Свакодневни рад на унапређењу поштивања права потрошача

БАЊАЛУКА - Инспекторат Републике Српске превентивним и корективним свакодневним радом предузима активности на унапређењу поштовања права потрошача у Српској, уважавајући чињеницу да су они највећа економска групација на коју утиче понашање привредних субјеката, односно њихово поштивање закона.

"Поводом 15. марта - Свјетског дана заштите потрошача, желимо истаћи да је овај дан само подсјетник на чињеницу да инспекцијски органи, у сарадњи са ресорним министарствима и удружењима за заштиту права потрошача, током цијеле године предано раде на спровођењу закона, али и освјешћивању самих потрошача о њиховим правима", саопштено је из Инспектората Републике Српске.

У саопштењу се наводи да је за прва два мјесеца ове године републичка тржишна инспекција извршила више од 1.000 контрола.

У овим контролама инспекција дјелује превентивно, те уколико уочи неку неправилност која би могла проузроковати повреду права потрошача, налаже њено отклањање, те на тај начин спречава настанак повреде права потрошача и штити колективна права потрошача, истиче се у саопштењу.

По конкретним рекламацијама потрошача којима су тражили заштиту индивидуалних потрошачких права, Републичка тржишна инспекција је за два мјесеца ове године извршила 36 контрола, гдје је у 20 случајева рекламација уважена и ријешена на лицу мјеста, а четири су ријешене након наложених управних мјера.

У шест случајева рекламације нису биле оправдане, док је за шест поступак у току.

У 2020. години по конкретним рекламацијама потрошача којима су тражили заштиту индивидуалних потрошачких права извршено је 198 контрола и у 145 случајева утврђено да су рекламације биле оправдане.

Потрошачи се у пракси најчешће жале на неприхватање рекламација од трговаца за техничке производе, одјећу, обућу, те услуге од општег економског интереса.

Инспекторат Српске позвао је грађане да се обрате инспекцији у сваком случају када сматрају да су им права на било који начин ускраћена.

"У односу на претходне године свијест потрошача о њиховим правима сваким даном расте, а можемо рећи да је видан и напредак у понашању трговаца. Све чешће се сусрећемо са ситуацијама да се жалбе потрошача рјешавају договором и компромисом, без потребе предузимања репресивних и казнених мјера инспекције", наводи се у саопштењу.

Захваљујући раду ресорног Министарства трговине и туризма Републике Српске на законском уређењу бројних потрошачких питања, раду контролних органа, те удружењима за заштиту права потрошача која су у Републици Српској изузетно активна и ангажована, остварени су значајни помаци и у свијести привредних субјеката о обавези поштивања права потрошача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана