Сваки трећи незапослени без дана стажа

Јелена Станић
Сваки трећи незапослени без дана стажа

БАЊАЛУКА - Сваки трећи незапослени грађанин у Српској нема ни дан радног стажа, а према ријечима упућених у стање на тржишту рада, већина њих ни не тражи посао или увелико ради на црно.

Према подацима Завода за запошљавање Републике Српске, на евиденцији незапослених је на крају јуна ове године било 75.681 лице, од којих је 25.205, односно 33,3 одсто без радног стажа.

Како наводе у Заводу, од почетка године са бироа је “скинуто” 30.296 особа из различитих разлога, од чега 16.450 грађана због запослења и обављања приватне дјелатности.

Према њиховим подацима, од укупног броја запослених 35,4 одсто су они са средњом стручном спремом, 31,7 одсто су квалификовани радници, 19,4 одсто лица са високом стручном спремом и 0,7 оних са високом школском спремом.

- На крају првог полугодишта ове године било је 14,7 одсто мање незапослених у односу на исти период прошле године, када су без посла била 88.772 лица - рекли су у Заводу за запошљавање.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић казао је да су њихове анализе показале да мали број евидентираних на бироу заиста тражи посао.

- Анализе о ангажованости радне снаге показују да велики број људи ради у сивој зони, која подразумијева и пољопривреду, те да не трагају за запослењем. Гледајући податке Завода, примијетили смо да је највећи број оних који су дугорочно незапослени, а да број младих који немају посао опада - рекао је Тривић, додајући да стаж није пресудан у проналаску посла, али да је онима са радним искуством свакако лакше.

Директор Агенције за посредовање при запошљавању “Спектар” Мирослав Вукајловић каже да у Српској има велики број слободних радних мјеста за које не требају године радног стажа.

- Велика је потражња на тржишту рада за неквалификованим и полуквалификованом радницима, без обзира на радно искуство - казао је Вукајловић.

За примјер наводи велики број отворених радних мјеста у производњи, али како истиче, многи одбијају да раде послове јер имају веће квалификације него што то радно мјесто захтијева.

- У тим случајевима бих незапослене без искуства савјетовао да прихвате и послове ниже квалификације. Кроз рад и усавршавање стећи ће нове вјештине, а можда ће им искуство омогућити и рад у струци - истакао је Вукајловић. Да би се запослили у струци, додаје он, неопходно је да онај ко тражи посао, поред формалног знања, уложи у додатну едукацију како би био конкурентан на тржишту рада.

Исељавање

Саша Тривић тврди да су различити фактори утицали на краће листе незапослених у Српској.

- Имамо смањење незапослености због природних фактора, као што су смртни исходи, али и због одласка радно способних грађана у иностранство - казао је Тривић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана