Сваки становник у Републици Српској дужан 2.050 КМ

Маријана Миљић
Сваки становник у Републици Српској дужан 2.050 КМ

Бањалука - Задуженост становника РС иде узлазном путањом, а сваки је на крају септембра ове године банкама дуговао 1.878, микрокредитним организацијама 170, а лизинг кућама двије марке.

То значи да је сваки становник Српске у просјеку дужан 2.050, односно 13 марака више него на крају 2015. године.

Према прелиминарним подацима Агенције за банкарство РС, задуженост становника у банкарском сектору на крају септембра је износила 2,491 милијарду марака.

- Задуженост грађана у овом сектору се повећала за пет марака, јер је на крају 2015. године сваки становник у просјеку био дужан 1.873 КМ - казали су у Агенцији за банкарство.

Исти тренд је и код микрокредитних организација, које су пласирале кредите у вриједности од 226,3 милиона КМ. Сваки становник Српске им сада дугује у просјеку девет марака више у односу на крај 2015. године.

У паду је само задуженост на основу финансијског лизинга, јер је просјечни дуг лизинг кућама на крају септембра смањен на двије КМ.

Предсједник Удружења економиста РС - СЊОТ Саша Грабовац је рекао да је генерална оцјена да статистички подаци о задужености показују да су грађани све мање спремни на потрошњу, али и на задуживање.

- Много грађана је достигло лимите задужења. До раста задуживања би могло доћи ако буду остварене прогнозе раста бруто домаћег производа и настављен тренд лаганог пада незапослености. Задуживање не мора увијек да значи негативну појаву ако је ријеч о здравим дужницима, јер тиме долази до подстицаја потрошње и привредне активности - рекао је Грабовац.

Он истиче да је знатан дио популације принуђен да се задужује код микрокредитних организација.

- Много грађана не испуњава услове за задужење код банака, због чега посежу за кредитима код микрокредитних организација, гдје су каматне стопе много више, али су услови знатно блажи. Ријеч је о грађанима који раде, а нису пријављени, али и онима који су потписали уговор на мању плату. Када је ријеч о финансијском лизингу, на тржишту Српске послује све мање лизинг кућа и опада и интересовање за лизинг, што је резултовало и падом задужења - рекао је Грабовац.

Секретар Савеза синдиката РС Велка Оџаковић је рекла да огроман дио грађана не може преживјети без кредита.

- Становници посежу за кредитима, посебно за мањим износима код микрокредитних организација да би купили основне животне намирнице или лијекове - казала је Оџаковићева.

Наглашава да су грађани приморани да подижу кредите због сталног раста трошкова живота, док с друге стране плате стагнирају.

- Са садашњим нивоом плата не могу се подмирити ни основне животне потребе, због чега су грађани приморани да дижу кредите за свакодневне потребе. Грађани су доведени у такву ситуацију да више не знају како изаћи из зачараног круга задужења - истакла је Оџаковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана