Сваки становник дужан 1.530 КМ

Марина Чигоја
Сваки становник дужан 1.530 КМ

Бањалука - Укупна кредитна задуженост становника Српске на крају првог полугодишта ове године износила је 2,187 милијарди марака, односно 1.530 марака по глави становника.

У извјештају Агенције за банкарство РС о стању у банкарском систему Српске за првих шест мјесеци ове године наводи се да је задуженост по глави становника на крају првог полугодишта повећана за 29 марака у односу на крај 2011. године, када је износила 1.501 марку.

Задуженост по глави становника у Српској на крају 2009. године износила је 1.393 КМ, док је на крају 2010. године била 1.407 КМ.

С друге стране, тренд раста биљежи и штедња грађана која је у првих шест мјесеци ове године повећана за шест одсто у односу на крај прошле године. Штедња грађана у овом периоду износила је 1,344 милијарде КМ.

- Штедња грађана састоји се од орочене штедње која је износила 1,048  милијарди марака или 78 одсто и штедње по виђењу која је износила 296,3 милиона КМ или 22 одсто од укупне штедње - наводи се у извјештају Агенције.

У Агенцији истичу да је повољнија рочна структура штедње, односно веће учешће орочене штедње у укупној штедњи, резултат враћања повјерења у банке.

- Томе је у значајнијој мјери допринијела функционална и ефикасна супервизија банака, те осигурање депозита који у основи имају циљ стабилан банкарски сектор и заштиту депозитара - наводи се у извјештају.

Штедња грађана, укључујући и текуће рачуне грађана на крају првог полугодишта износила је 1,710 милијарди КМ и има стопу раста од пет одсто у односу на крај 2011. године.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица каже да задуженост грађана РС није алармантна, али да би се, узимајући у обзир плате и незапосленост, требало водити рачуна при будућем задуживању.

- Тај дуг има специфичну тежину због тога што је велика незапосленост и што су плате у стагнацији. Ипак, мислим да задуженост није још драматична, а и најмања је у односу на задуженост грађана земаља у региону - нагласио је Вукмирица.

Када је у питању штедња грађана, Вукмирица каже да је повећање штедње знак да грађани због кризе и неизвјесне будућности настоје што више новца да сачувају, јер очекују још теже дане.

Кредити

У извјештају Агенције за банкарство наводи се да је, послије извјесног заустављања раста у претходним годинама, због опрезније политике кредитирања, кредитна активност банака у 2011. и у првом полугодишту 2012. године нешто интензивнија.

- Бруто кредити су на крају првог полугодишта 2012. били већи за шест одсто у односу на крај 2011. и износили су 4,389 милијарди КМ - истиче се у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана