Сваки становник дужан 1.422 марке

Тања Шикањић
Сваки становник дужан 1.422 марке

БAЊAЛУКA - Задуженост по становнику Републике Српске у банкарском сектору на крају првог квартала ове године износила је 1.422 КМ, што је у односу на крај прошле године више за 15 марака, подаци су Aгенције за банкарство РС.

- Пласмани банкарског сектора становништву на крају 31. марта 2011. године износили су 2,04 милијарде КМ, што износи око 1.422 КМ задужености по становнику Српске - истакла је портпарол Aгенције за банкарство РС Јасна Вијтиук.

Она је додала да је задуженост по становнику на крају прошле године износила 1.407 КМ, а на крају 2009. године 1.393 КМ.

Економски стручњаци истичу да, иако се задуженост по становнику повећава током посљедње двије године, и даље није забрињавајуће висока, али да у периоду кризе може да доведе у питање могућност отплате кредита становништва.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица је истакао да раст задужености становништва може да буде велико оптерећење у периоду отежаних привредних активности, које су посљедњих година присутне у БиХ.

Иако би задуженост становништва, како истиче Вукмирица, у банкарском сектору могла бити много већа, упозорава да становници не би требало да се задужују уколико тај новац усмјеравају искључиво за потрошњу.

- Уколико задуженост настаје због развијања нових капацитета, онда треба да се повећава, али ако је тај програм отишао у потрошњу, то је негативан правац задуживања - истакао је Вукмирица.

Он је додао да је кључни проблем за становништво у Српској велика неуравнотеженост раста кредитне задужености и повећања просјечних зарада.

Регион

Задуженост по становнику у пословним банкама, која је у БиХ од 2007. до 2010. године повећана за 40 одсто, у Србији је у поменутом периоду била нешто нижа и износила је 29 одсто. Дуговања по становнику у Хрватској су у истом периоду порасла за 14 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана