Сваки шести радник на минималцу

Aгенције
Сваки шести радник на минималцу

Бањалука - Од око 238.000 запослених у РС, више од 39.000 пријављено је на најнижу прописану плату од 370 марака, што значи да сваки шести радник ради за минималац.

Према посљедњим подацима Пореске управе РС, 39.112 запослених у Српској било је пријављено на најнижу прописану плату, док је у мају прошле године тај број износио 42.313.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић рекла је да би, према структури радника, за минималац требало да ради око 26.000 радника, односно само они који немају никакве квалификације.

- Очигледно је да је тај број премашен. Послодавци се понашају супротно колективном уговору, а има предузећа која уопште не поштују најнижу плату јер исплаћују радницима и 150, 200 марака. Има и оних предузећа у којима запослени са високом стручном спремом примају најнижу прописану плату, осим директора и руководства фирме - рекла је Мишићева.

Према њеним ријечима, у РС је пребукирано тржиште радне снаге, а људи су спремни да трпе сваку врсту "уцјене од послодавца, јер их борба за живот тјера да раде за било какву плату".

Главни републички инспектор рада и заштите на раду Чедо Рисовић рекао је да је у овој години било контрола у којима су инспектори утврдили да је послодавац радницима исплаћивао плату мању од најниже законом загарантоване.

- У првом кварталу ове године републичка инспекција рада је у области радних односа и запошљавања и у области заштите на раду извршила укупно 1.941 контролу. Инспектори су 531 пут контролисали плате и накнаде плата и у 34 одсто контрола су утврђене неправилности - рекао је Рисовић.

Додао је да се најчешће неправилности које инспектори констатују односе на то да послодавци радницима нису обрачунали плату у складу и на начин прописан законом, те да нису исплаћивали плате у прописаном року или су радницима ускратили накнаду плате за вријеме боловања, породиљског одсуства и коришћења годишњег одмора.

Предсједник Удружења послодаваца РС Ранко Милић рекао је да је неспорно да послодавци пријављују све више радника који имају одређене квалификације и преквалификације на минималац, те да надлежне институције треба да рјешавају ове проблеме.

Одлука

Влада Републике Српске, Савез синдиката и Унија удружења послодаваца РС, на основу члана 29. Општег колективног уговора, донијели су 2010. године Одлуку о најнижој плати, која је утврђена у висини од 370 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана