Сваки рачун корак ка бољем животу

Маријана Миљић
Сваки рачун корак ка бољем животу

Бањалука - Пореска управа РС покренула је кампању "Корак предузми, рачун узми" с циљем подизања свијести грађана да на тај начин доприносе смањењу сиве економије и јачању економске снаге државе.

Кампања је дио напора у тражењу рјешења за побољшање пословне климе и подизања свијести о важности издавања и узимања рачуна.

- Рачун не представља само парче папира, него се управо узимањем рачуна повећава економска снага наше земље. То представља мали, али веома значајан корак ка бољем и квалитетнијем животу свих грађана. Да би се постигли жељени резултати, понекад нису потребне велике промјене у прописима, него само мале, ситне и наизглед небитне у понашању свих нас. И зато: "Корак предузми, рачун узми" - истичу у Пореској управи РС.

Колико год држава настоји да правно регулише обављање економских активности, додали су у Пореској управи, увијек постоје сегменти у којима већи или мањи обим трансакција измиче прописима. Влада РС је увођењем фискализације кренула у сузбијање сиве економије, нелојалне конкуренције и утаје пореза с циљем довођења у равноправан положај свих обвезника, уређења тржишта и повећања фискалне дисциплине. Увођењем фискалних каса 2008. године значајан дио промета прешао је из сиве зоне у легалне токове.

- Да је фискализација успјешан пројекат, чије је увођење било и те како потребно, показује и смањење сиве економије, што има директан утицај на повећање јавних прихода и добијање података који се користе за прецизније израчунавање крајње потрошње у РС у систему ПДВ-а. Међутим, да би пројекат фискализације дао још боље резултате, неопходна је активнија улога грађана. Они се од почетка увођења фискализације сматрају најважнијом кариком успјешног спровођења фискализације - оцијенили су у Пореској управи.

С обзиром на то да неиздавање рачуна води ка избјегавању плаћања пореза, Пореска управа очекује и да се грађани узимањем фискалних рачуна укључе у сузбијање сиве економије.

- Не узимајући рачуне, грађани несвјесно дају допринос утаји пореза и повећању обима сиве економије. Закон о фискалним касама каже да сваки купац приликом куповине мора узети рачун, а уколико га не добије, није дужан да плати. Међутим, у пракси се показало да постојање закона не значи да се он у цјелости и примјењује. Постоје контроле и санкције, али контроле постају неефикасне у случају када већина грађана не поштује или занемарује прописе. Зато морамо првенствено да укажемо да поштивање прописа свим грађанима доноси више користи него што би им донијело да их не поштују - кажу у Пореској управи.

Без фискалног рачуна купац не може да рекламира робу нити да добије поврат новца.

- Фискални рачун је једини начин да купац оствари своја права и да буде сигуран да дио његовог новца иде у буџет, чиме се финансира здравство, просвјета, култура, образовање - кажу у Пореској управи и додају да се борба против сиве економије не заснива само на забранама и инспекцијским мјерама, већ подразумијева и активности шире друштвене заједнице, међу којима је и узимање фискалног рачуна.

Умањење пореза

Порески обвезници којима је издата пореска картица и код којих је дошло до промјене обима права на умањење пореске основице пореза на доходак у односу на 2016. годину могу најкасније до 31. децембра 2016. поднијети захтјев за издавање пореске картице за 2017. годину.

Промјене се могу односити на висину камате на стамбени кредит, број издржаваних чланова или висину премије животног осигурања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана