Сваки други текући рачун у минусу

Свјетлана Тадић
Сваки други текући рачун у минусу

БAЊA ЛУКA - Сваки други становник Републике Српске који има отворен текући рачун у банци користи допуштено прекорачења по рачуну, иако је то један од најскупљих видова задуживања због камата које су више у односу на друге банкарске услуге.

У Балкан Инвестмент банци кажу да је свим клијентима који примају плату преко ове банке омогућено прекорачење по текућем рачуну.

- Сваки други клијент користи дозвољени минус, а због велике заинтересованости за ову услугу, клијентима који редовно примају плату преко банке омогућили смо аутоматско обнављање позајмице - рекао је директор Балкан Инвестмент банке Едвинас Навицкас.

Он је додао да се допуштени минус по рачуну одобрава у висини три просјечна мјесечна лична дохотка, а у минус у висини једног мјесечног примања може да се оде и без жираната.

Из Хипо Aлпе Aдриа банке наводе да је услов за одобравање минуса да је клијент преко рачуна у посљедња три мјесеца остварио редован мјесечни прилив.

- Највећи износ минуса који банка може да одобри клијенту јесте у вриједности три мјесечна примања. С обзиром на то да банка ове године има више клијената него лани, повећан је и број оних који користе ове позајмице - казала је водитељ Одјељења за пословање са становништвом ове банке Љиљана Крсман.

Клијенти Рајфајзен банке прекорачење по текућем рачуну могу да користе у дупло већем износу од износа мјесечног примања.

Додају да је одлазак у минус по рачуну један од начина на који грађани, у краћем року, и у случају кашњења редовних примања, финансирају своје потребе.

- Коришћење прекорачења у Рајфајзен банци има сезонски карактер - кажу у овој банци.

Потрошачи

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић казао је да коришћење допуштеног минуса у банкама показује да становници редовним примањима не могу да "намире" своје потребе.

- Иако је ово један од лакших начина да се финансирају изванредне потребе или трошкови, важно је имати границу и не задуживати се на дужи рок. Одлазак у минус значи и да ће корисници ове услуге у наредном периоду морати да "стегну каиш" како би се вратили на почетно стање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана