Швајцарској санкције због утајивача пореза

Глас Српске
Швајцарској санкције због утајивача пореза

БЕРН - Више европских држава интересује се за податке о клијентима швајцарских банака које њемачка Влада намјерава да откупи за 2,5 милиона евра, а Швајцарској, због одбијања да да на увид ове податке, пријете санкције Европске уније, јавио је "Дојче веле".

Aустрија се нада да ће помоћу података које ће прибавити њемачке власти открити и своје утајиваче пореза који су новац сакрили у Швицарској.

Из аустријског Министарства финансија саопштено је да је Беч заинтересован за обраду тих података у случају да се они односе и на аустријске грађане. Белгијски медији јављају да је и њихова влада спремна да поступи на исти начин, а сличне вијести стижу и из Холандије и Данске.

Иако су њемачки медији спекулисали да су покрадени подаци "Кредит Свис"-а, из банке су оштро демантовали да су рачуни њихових клијената сигурни.

"Дојче веле" наводи да је због тврдокорног одбијања да на легалан начин дају на увид податке из банака о могућим утајивачима пореза њиховим матичним државама, Швајцарска се налази и под све већим притиском из Брисела.

Њемачки медији пишу да се у Европском парламенту већ спекулише о ограничавању приступа Швајцарској заједничком тржишту Европске уније.

- Преиспитаћемо више од стотину споразума између ЕУ и Швајцарске како бисмо утврдили које мјере за економски притисак ЕУ има против Берна - наглашавају европски парламентарци и додају да Унија може да живи без сарадње са Швајцарском, што се у обрнутом случају не би могло рећи.

Aфера је избила након што је објављено да је једна особа за 2,5 милиона евра понудила њемачкој влади ЦД са подацима о 1.500 њемачких клијената једне швајцарске банке који су тамо уложили новац како би избјегли плаћање пореза у својој домовини. Послије вишедневних расправа о законитости куповине ових украдених података, њемачка Влада је одлучила да понуду прихвати.

Утајени порез

Њемачки лист "Зидојче цајтунг" објавио је да се код афере око њемачких утајивача пореза с рачунима у швајцарским банкама, вјероватно ради о далеко већим износима за које је оштећена држава.

 До сада се претпостављало да би информације отуђене из једне швајцарске банке њемачком буџету могле да донесу око 100 милиона евра, али тај лист тврди да се ради о далеко већем износу неплаћених пореза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана