Швајцарски рачуни више нису тајни?

Глас Српске
Швајцарски рачуни више нису тајни?

БЕРН - Швајцарска разматра могућност да одустане од традиционалне банкарске тајности, како би спријечила прање новца, саопштило је Министарство правде и полиције.

Федерални савјет Швајцарске жели да измијени пропис о прању новца како би се властима дозволило да страним партнерима шаљу "специфичне финансијске информације, као што су бројеви банкарских рачуна и подаци о трансакцијама и стању на рачунима", наведено је у саопштењу.

То би помогло у "борби против прања новца и финансирања тероризма и ојачало интегритет Швајцарске као финансијског центра", пренијеле су агенције.

Циљ тог приједлога закона је да прошири надлежност Швајцарске службе за извјештаје о прању новца (MROS) како би она могла да захтијева информације од посредника послије обављене сумњиве трансакције.

Берн је у сриједу одобрио тај приједлог о измјени закона, који ће до 20. априла бити на разматрању.

- MROS сада не може да страним партнерима доставља информације, као што су бројеви банкарских рачуна, јер оне потпадају под "банкарску или званичну тајну" - указало је Министарство.
Таква пракса је имала негативан утицај на Швајцарску јер многе земље примењују принцип реципроцитета и стога не достављају било какве информације MROS-у.

Пријетња

"Егмонт група", која представља 127 финансијских обавјештајних служби, запријетила је да ће суспендовати Швајцарску јер је она једина чланица која не дијели информације са властима својих партнера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана