Швајцарска и Њемачка највећи инвеститори

Тања Шикањић
Швајцарска и Њемачка највећи инвеститори

БAЊAЛУКA - Највише страних директних инвестиција у БиХ, односно 98 милиона марака, прошле године имала је Швајцарска, а слиједе је Њемачка са 54 милиона и Турска са 37 милиона КМ, подаци су Централне банке БиХ.

- Ови подаци показују да је по приливу улагања у БиХ прошле године дошло до велике промјене када су у питању земље инвеститори - навели су у петак у ЦБ БиХ. 

У Централној банци су додали да је истовремено код неких земаља, које су биле велики улагачи у ранијим годинама, прошле године забиљежено смањење инвестиција.

- Словенија је лани инвестирала 41 милион КМ мање, Русија 25 милиона, а Aустрија седам милиона марака мање у односу на годину раније - истакли су у ЦБ БиХ.

Прилив директних страних улагања у БиХ у 2010. години је износио 339,7 милиона КМ, односно 1,4 одсто БДП-а, што је, како наводе у ЦБ БиХ, на приближно истом нивоу као и у 2009. години.

- Ови износи показују да је настављен прилив инвестиција, али да се ефекти рецесије на стране директне инвестиције још нису анулирали, као и да БиХ није била у стању да привуче инвестиције на нивоу на којем су биле прије рецесије - нагласили су у ЦБ БиХ.

Додали су да се у структури страних директних инвестиција у БиХ у прошлој години на власнички капитал односило 363,7 милиона КМ, а на остали капитал 245,1 милион КМ.

- Износ задржаних зарада био је негативан, за 269,2 милиона КМ, што је узроковано консолидованим губицима у компанијама са директним улагањима, а догађа се већ другу годину заредом - додали су у ЦБ БиХ.

Највећи дио инвестиција је реализован у производним дјелатностима, а нарочито у производњи базних метала, гдје је инвестирано 176 милиона КМ.

- У областима које су привлачиле највише улагања у претходним годинама промијенио се тренд, па је тако у области трговине на мало забиљежено смањење од 32 милиона КМ, а у финансијском посредовању 33 милиона КМ - додали су у Централној банци БиХ.

Директна улагања

Укупно стање директних улагања на крају прошле године износило је 9,54 милијарде КМ, а највећи износ се и даље односи на Aустрију, односно 1,88 милијарди КМ и Србију, 1,72 милијарде КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана